CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 01.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Úprk trhovce při kontrole celníků potvrdil obchodování s podezřelým zbožím


     Úprkem podezřelého trhovce a jeho stíháním byla započata kontrola stánkového prodeje provedená klatovskými celníky na železnorudském tržišti v sobotu 30.8.2008.

Podezřelá osoba byla v době příchodu kontrolní skupiny spatřena v přilehlém místě tržiště při odebírání textilního zboží z právě odemknuté ocelové bedny. Ihned po výzvě celníků k prokázání totožnosti se trhovec vydal na útěk, při němž rovněž odhodil klíče od předmětné bedny se zbožím. Po oběhnutí téměř celé tržnice se na opakované výzvy zastavil a následně celníkům předložil doklad své totožnosti. Odhozené klíče celníci vyhledali a ověřili jejich příslušnost k zámkovému mechanismu bedny. Její prohlídka potvrdila podezření na skladování a prodej výrobků porušujících předpisy ve vztahu k uvádění zboží na spotřebitelský trh. Uvnitř bylo nalezeno celkem 160 ks zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se o textilní výrobky a obuv, které byly ve svém designovém zpracování opatřeny označením zaměnitelným např. s ochrannou známkou „adidas“ nebo „Puma“.
Podezřelé zboží bylo na místě zajištěno. Případná škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví byla v daném případě vyčíslena v částce přesahující 390.000 korun.
Přistižený trhovec byl po prověření identifikován jako provozovatel prodejního stánku umístěného v blízkosti kontrolované bedny. Nyní je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.

  

Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 724 060 309
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky