CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 08.03.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky operativních celních prohlídek v Železné Rudě


     Prohlídky uzavřených prostor provedené se souhlasem státního zástupce v Železné Rudě v pátek 7.3.2008 potvrdily i v daném případě podezření na skladování a prodej výrobků porušujících předpisy ve vztahu k uvádění zboží na spotřebitelský trh.

Důkladné prohlídce celníci podrobili prodejní halu zv. „Kryštof“ a šest uzavřených vozidel v její bezprostřední blízkosti. V kontrolovaných prostorách bylo nalezeno:

  • značné množství zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se například o textilní výrobky, obuv, hodinky či zapalovače aj., 
  • více než 1 800 ks plagiátů pirátských kopií hudebních a filmových titulů na audiovizuálních nosičích,
  • cigarety, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních. Celkem se jednalo o 42 240 ks cigaret (tj. asi 211 kartonů). Výše úniku na povinných poplatcích byla z tohoto množství vyčíslena na více než 81.000 Kč.

Veškeré nelegální zboží bylo celníky zajištěno. Přestože byla kontrolní akce fakticky zahájena v 10:15 hod., až do pozdních večerních hodin zasáhlo zdokumentování zajištěného zboží a jeho přemístění z místa kontroly mimo dosah pro zamezení případné neoprávněné manipulace.
Celkově vyčíslená hodnota zajištěného zboží přesahuje 20,5 milionů korun.


     Železnorudská lokalita se zařadila k sérii tržnic v západočeském pohraničí, kde celní správa přistoupila k výkonu nepřetržitého celního dohledu, který je dlouhodobě zaměřen na respektování předpisů v oblasti nabídky a prodeje zboží z hlediska ochrany spotřebitelů.
V současné době zůstávají pod stálým dozorem celníků také tržnice ve Svaté Kateřině a v Lískové, jejichž dozor zajišťují koordinovaně útvary celní správy z regionů téměř celé ČR. Celníci, za asistence pracovníků Služby cizinecké policie dohlíží na to, zda nedochází k další distribuci nelegálního zboží. Cílem opatření je zajistit takový charakter prodejní nabídky, která nebude zahrnovat žádné nelegální zboží.


por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180  mobil: 724 060 309
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky