CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 04.07.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Zátah proti nelegálnímu zaměstnávání cizinců na západě Čech


     V rámci koordinované celostátní akce byla v uplynulých dvou dnech (2.-3.7.) na území Plzeňského a Karlovarského kraje provedena série intenzivních kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti. Zájem provedených kontrol byl soustředěn na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců a dodržování povinností v pracovně právních vztazích.  Na kontrolní akci se vedle celních úřadů  podíleli příslušníci cizinecké policie, pracovníci západočeských úřadů práce a rovněž pracovníci oblastního inspektorátu práce
Výkon kontrolní činnosti se zaměřil na pracovní odvětví jako stavebnictví, zemědělství, lesnictví i na oblast stánkového prodeje, kde je registrována vyšší koncentrace cizinců a s ní související možné porušování právních předpisů na úseku zaměstnanosti.

Celníci, zaměření na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců, kteří nejsou občany EU, zkontrolovali na 17 pracovištích celkem 95 cizinců. Nedostatky byly zjištěny u 37 těchto pracovníků (tj. téměř 40 %).

Provedené kontroly v regionech s pozitivním zjištěním:

  • Domažlicko – velkoplošná lesní školka; zaměstnavatelský subjekt činný v pěstování a prodeji rostlinných produktů
  • Plzeňsko - výkon pomocných stavebních prací na staveništi hotelového komplexu
  • Klatovsko – zemědělská prvovýroba
  • Tachovsko - výkon stavebních prací při výstavbě nových bytových jednotek
  • Chebsko – provozovna internetové kavárny; obchodní centrum stánkového prodeje
  • Karlovarsko - výkon pomocných stavebních prací při výstavbě multifunkční arény (do kontrolního zásahu zde bylo nasazeno celkem 40 kontrolujících osob, včetně 3 služebních psů, kteří pod vedením psovodů cizinecké policie i celní správy dohlíželi na bezpečný výkon kontroly).

Ke zjištěným nedostatkům u cizinců patřily nejčastěji nedoložení výkonu pracovních činností nutným pracovním povolením, a dále výkon práce v rozporu s vydaným povolením k práci. Ke zjištěným případům byly předány potřebné podklady úřadům práce za účelem zahájení správního řízení o porušení zákona o zaměstnanosti.
Pro porušení pobytového režimu s vízovou povinností bylo u 4 cizinců rozhodnuto orgány cizinecké policie o správním vyhoštění.
Mezi postihovanými nelegálně pracujícími cizinci jednoznačně převažovali občané Ukrajiny.


Pavel Polanka  zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 724 060 309
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky