CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 28.04.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V kontejnerech nalezeno zboží podezřelé z neoprávněného užití chráněného označení


     V kontejnerových zásilkách zboží dováženého z Číny zjistili příslušníci Celního úřadu Cheb v posledních dnech další zboží podezřelé z porušení práv k ochranným známkám. Celková škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví případným uvedením zboží na trh byla v daných případech vyčíslena v částce dosahující bezmála 6.400.000 korun.

  • Ve čtvrtek 23. dubna objevili chebští celníci v zásilce zboží téměř 1.800 ks džínových kalhot, u kterých byly důkladnější kontrolou zjištěny znaky padělků. Tradiční nášivka s označením originálních jeansů, byla v pase kalhot provizorně překryta našitým „neznačkovým“ štítkem, který na první pohled nevzbuzoval žádný výrazný zájem či pozornost. Držiteli práva k originální ochranné známce by byla prodejem takových padělků způsobena škoda dosahující téměř 5.400.000 korun.
  • V pondělí 27. dubna bylo nalezeno v kontejnerové zásilce téměř 4.300 ks oděvních doplňků (vlasových sponek a klíčenek s přívěsky), které byly ve svém vzhledu označeny vyobrazením postaviček chráněných ochrannou známkou. Celková případná škoda u této zásilky způsobená uvedením na trh v daném případě přesáhla 990 tisíc korun.

Pravděpodobné padělky byly zajištěny. Za účelem uplatnění potřebných opatření k ochraně práv duševního vlastnictví byli kontaktováni držitelé příslušných práv.


     Od začátku tohoto roku zjistili příslušníci Celního úřadu Cheb obdobné nesrovnalosti již ve 22 kontejnerech a zajistili zboží podezřelé z padělků, které by způsobilo újmu držitelům práv duševního vlastnictví v úhrnu cca 191.milionů korun.

     

Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň  tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky