CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 22.01.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V Klatovech řešili celníci užívání veřejné komunikace přetíženými vozidly


     Při kontrolním vážení nákladních vozidel, které prováděli ve středu 21.1.2009 na silniční komunikaci v Klatovech pracovníci Celního úřadu Klatovy ve spolupráci s plzeňskými kolegy, bylo zjištěno zřejmé přetížení dvou vozidel.

Jednalo se o nákladní sklápěcí vozidla přepravující asfaltovou drť určenou pro povrchovou úpravu pozemních komunikací.

  • U jednoho z přetížených vozidel bylo zjištěno celkové přetížení vozidla o 3,8 tuny; přímé zatížení náprav nákladem bylo překročeno o 4,4 t.
  • Druhý automobil byl celkově přetížen o 4,6 tuny; nápravy byly nákladem přetíženy o 4,9 t.

V obou případech byla za překročení přípustných hodnot stanovených zákonem o pozemních komunikacích uložena bloková pokuta.

Vážení vozidel zahrnuje kontrolu největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a skupiny náprav vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidel a jízdních souprav.

     Kontrolní vážení provádí celní orgány v rámci výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě. Kontrola hmotností silničních motorových vozidel je prováděna za účelem ochrany pozemních komunikací před nadměrným opotřebováním a destrukcemi. Tento dozor má rovněž významný podíl na bezpečnosti silničního provozu, jelikož přetížená vozidla jsou potenciálním nebezpečím pro další účastníky silničního provozu.


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky