CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 02.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Vytrvalý celník odhalil kontraband pašovaných cigaret ve sledované dodávce mezi froté prostěradly


     Ve skutečný služební úspěch proměnil karlovarský celník svůj odhad a vytrvalost, když v sobotu 31. ledna 2009 odpoledne ve svém běžném osobním volnu nepřehlédl v obci Potůčky podezřelou aktivitu kolem dodávky Mercedes zaparkované v ústraní u zdejšího tichého objektu. K zaparkované dodávce opakovaně přijíždělo jiné vozidlo, s nímž řidič po zahlédnutí kolemjdoucí civilní osoby, nečekaně opět odjel.
Tříhodinové sledování podezřelého místa se nakonec vyplatilo, když se dveře zaparkované dodávky otevřely zevnitř nákladového prostoru a uprostřed nákladu elastických froté prostěradel se objevil muž. V tom okamžiku pracovník Celního úřadu Karlovy Vary na místě prokázal svoji příslušnost k Celní správě ČR svým služebním průkazem a bližší vizuální prohlídkou zjistil, že náklad ukrývá v dutinách každého balení (s poutavým nápisem "Spánek v našem výrobku Vám přinese krásné ráno") - nelegální cigarety. V každém balení prostěradel byly ukryty krabičky cigaret opatřené ukrajinskými kolky (vždy pro 7 kartonech). Oba vstupy do nákladového prostoru byly vyloženy peřinami a kožešinami, které měly patrně odpoutat nežádoucí pozornost kontrolních orgánů při silniční prohlídce. Na základě těchto zjištění celník operativně zkontaktoval své kolegy ve služební pohotovosti, kteří zajistili převezení nákladu i s podezřelou osobou k důkladné prohlídce a zdokumentování celého případu. 
Zpracování zajištěného kontrabandu, které zasáhlo do 2. ranní hodiny, potvrdilo, že se jedná o jeden z největších případů zajištění nelegálních cigaret, který se podařil celníkům v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Při tomto operativním zásahu bylo zajištěno 

  • 398.640 ks cigaret, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních.
  • Výše úniku na povinných poplatcích byla z tohoto množství vyčíslena na 925.658,-Kč

     V současné době probíhá trestní prověřování zjištěných skutečností za účelem zajištění důkazů svědčících o naplnění skutkové podstaty protiprávního jednání. Osoba, která s nákladem disponovala, je podezřelá ze spáchání trestného činu Porušení předpisů o nálepkách k označení zboží pro daňové účely.

    

Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky