CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 26.10.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Odhalená dílna svědčí o zhotovování padělků v tuzemsku


     V pátek 23. října 2009 provedli pracovníci odboru pátrání při Celním ředitelství Plzeň kompletní prohlídku jednoho ze zastavěných areálů v Chebu, při které objevili zařízení určené k finální úpravě textilních výrobků a rovněž značné množství oděvů a obuvi označených logy a symboly světových značek, které svědčí o porušování práv majitelů ochranných známek. Podle výsledků prohlídky sloužily předmětné prostory pravděpodobně k organizovanému zhotovování padělků značkového zboží, které měly tvořit prodejní nabídku v tržnicích.

Prohlídka komplexu budov byla provedena s udělením souhlasu Okresního soudu a Okresního státního zastupitelství v Chebu na základě výsledků dvouměsíční pátrací činnosti celníků.  

O tom, že prostory sloužily k nelegální výrobě padělků značkového zboží, svědčí nalezené neoznačené oděvy a dále samostatně uložené značkové nášivky a také matrice ve tvaru symbolů ochranných známek nebo různobarevné nitě ve špulkách. Je zřejmé, že prvky s označením ochranných známek byly umisťovány na „čisté“ výrobky dodatečně, např. zažehlovací technikou či potiskem.

Při prohlídce čtyřpatrového bytového domu a dalších budov celníci zajistili

·         8 ks multifunkčních strojů určených k našívání značkových doplňků na textilní výrobky a k potisku oděvů, dále

·         5 ks matric a

·         více jak 11 500 ks a párů pravděpodobných padělků textilních výrobků a obuvi opatřených logy a symboly celkem 42 světových značek. Celková škoda způsobená majitelům práv k ochranným známkám případným uvedením tohoto zboží na trh byla vyčíslena v částce 25 milionů korun.

V prostorách objektu nebyla během prohlídky přistižena žádná podezřelá osoba. Nalezené zboží včetně výrobních komponentů bylo zajištěno jako důkazní prostředky pro pokračující šetření s cílem určit osoby odpovědné za nelegální výrobu padělků. Odhalená padělatelská dílna potvrzuje existující tuzemský původ nelegální výroby, při níž výrobek získává charakter padělku na našem území umístěním symbolů aj. označení zaměnitelného s padělanou ochrannou známkou.

 

jeden ze zajištěných strojů na zhotovování padělků 

 



por. Bc. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz


Skočit na začátek stránky