CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 04.12.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Prohlídka objektu v železnorudské tržnici odhalila nelegální zboží


     Ve čtvrtek 3.12.2009 provedli příslušníci odboru pátrání při Celním ředitelství Plzeň připravovanou důkladnou prohlídku komerčně - obchodního centra v Železné Rudě, při které bylo zjištěno skladování a prodej výrobků porušujících předpisy ve vztahu k uvádění zboží na spotřebitelský trh. V souvislosti se zjištěnými nedostatky je nyní jedna osoba prověřována pro podezření z protiprávního jednání.

Ve vytipovaném objektu provedli celníci prohlídku prodejních míst a přilehlých uzavřených skladových prostor na základě povolení uděleného Okresním státním zastupitelstvím v Klatovech. Při prohlídce celníci objevili

  • oděvy, hodinky a další módní výrobky vykazující znaky padělků označené logy a symboly světových značek, které by mohly porušovat práva majitelů ochranných známek s obchodním označením adidas, Puma, Diesel, Lacoste, Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Eastpak, GUCCI, BREITLING, aj.;
  • více než 1.200 ks plagiátů hudebních a filmových titulů na CD a DVD nosičích, a dále
  • 3.800 ks neznačených cigaret.

Nalezené zboží bylo zajištěno jako důkazní prostředky pro účely dalšího šetření. Škoda způsobená držitelům autorských práv a práv k ochranným známkám, případným uvedením pravděpodobných padělků a plagiátů na trh, byla vyčíslena v částce přesahující 2 miliony korun.
Nyní je prověřován trhovec identifikovaný jako provozovatel kontrolovaného prodejního místa pro podezření ze spáchání trestného činu porušování práv k ochranné známce a porušování autorského práva. Celý případ bude po patřičném zdokumentování předán Policii České republiky s návrhem na zahájení trestního stíhání.

      Celní správa ČR provádí v předvánočním období intenzívní kontrolní dozor v oblasti zajišťování práv na ochranu spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem zboží porušujícího práva duševního vlastnictví protiprávně klamáni.

   

Bc. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.:   377 204 180
e-mail:  p.polanka@cs.mfcr.cz


Skočit na začátek stránky