CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 29.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Padělky poslouží k humanitárním účelům

Celní úřad Tachov včera 28.4.2011 předal 2.500 kusů dětského oblečení pro humanitární účely Českému červenému kříži  Olomouc.
 V roce 2006 zajistil Celní úřad Tachov velkou zásilku padělků dovezených z Číny. Zásilka obsahovala téměř 11 tisíc kusů dětského oblečení neoprávněně označeného ochrannými známkami.
Většinou musí být zboží zlikvidováno, ale v tomto případě lze z částí kompletů a souprav ochranné značky odstranit, aniž by došlo k jejich poničení. Majitelé ochranných známek s poskytnutím zboží pro humanitární účely souhlasili a celní správa mohla zboží nabídnout veřejně prospěšným organizacím.

 Tepláčky a kraťasy dětských velikostí již předal Celní úřad Tachov devíti organizacím z různých míst republiky, většinou kojeneckým ústavům, dětským domovům a občanským sdružením. Kojeneckému ústavu s dětským domovem v Plzni bylo například předáno vloni 120 kusů oblečení.
 Český červený kříž Olomouc je desátou organizací, která zboží využije pro dobrou věc.
Přejímající organizace, které si o zboží požádají, mají povinnost z textilu ochranné značky odstranit a zboží z vnitřní strany označit nápisem humanita.
Ze zboží předanému včera Českému červenému kříži budou známky odstraňovat vězni ve Vazební věznici Olomouc v rámci projektu Humanita.

Žádost o bezúplatný převod padělků pro využití k humanitárním účelům si mohou podat organizace, které splňují podmínky stanové zákonem č. 191/1999 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví, v platném znění, prostřednictvím Celního ředitelství Hradec Králové.
Veškeré potřebné kontakty a informace lze také najít na webových stránkách celní správy.

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky