CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 02.02.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky CŘ Plzeň za rok 2010

Tato zpráva shrnuje vybrané výsledky útvarů v působnosti Celního ředitelství Plzeň.

Zajištěné nelegální zboží
 Celní útvary v územní působnosti CŘ Plzeň zajistily v loňském roce při kontrolách vnitřního trhu přes 2,5 milionu kusů nelegálních cigaret, přes 1.700 kg tabáku, 215 tisíc pirátských nosičů a téměř 80 tisíc kusů padělků spotřebního zboží.
Z uvedeného počtu:
Oddělení Odhalování organizované trestné činnosti CŘ Plzeň zajistilo v rámci trestního řízení, zejména při prohlídkách jiných prostor a pozemků nebo při domovních prohlídkách na příkaz příslušného soudu, celkem 1. 291.630 kusů cigaret a 1.200 kg tabáku, 2.810 litrů alkoholu, 159 tisíc kusů pirátských nosičů a 15 tisíc padělků spotřebního zboží.
Taktická mobilní skupina CŘ Plzeň zajistila při kontrolách dopravních prostředků na komunikacích 401.300 kusů cigaret, 2.160 kusů doutníků a 531 kg tabáku, 3 tisíce kusů padělků a 500 kusů nosičů.
Celní úřady zajistily při běžných kontrolách vnitřního trhu 56 tisíc pirátských nosičů a 61 tisíc kusů padělků spotřebního zboží.

Kontroly na úseku zaměstnávání cizinců
Celní správa provádí kontroly nelegální zaměstnanosti se zaměřením na pracující cizince ze států mimo EU. Případy, kdy cizinci nemají náležité pracovní povolení, předává celní správa úřadům práce k zahájení správního řízení.
Za loňský rok provedli celníci v Plzeňském a Karlovarském kraji celkem 389 kontrol v nejrůznějších firmách, provozovnách a zařízeních, při kterých zkontrolovali 1604 cizinců při vykonávání práce. Z tohoto počtu nemělo 521 cizinců pracovní povolení. Největší počet cizinců bez pracovního povolení (177) zjistil ve své územní působnosti Celní úřad Domažlice. Největší skupinu nelegálně pracujících tvoří občané Vietnamu a Ukrajiny, přičemž Vietnamci nejčastěji pracují v obchodu, službách a gastronomii a Ukrajinci zejména ve stavebnictví.

Kontroly výkonového a časového zpoplatnění za použití rychlostních silnic a dálnic
Na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy celníci v loňském roce zjistili 6.306 případů, kdy řidiči neměli na vozidlech dálniční známku nebo řádně zaplacené mýtné. V blokovém řízení za uvedené přestupky vybrali na pokutách 5 milionů 367 tisíc korun.
Pod kontrolou západočeských celníků je dále úsek (25 km) rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovy Vary. Na tento úsek se vztahuje pouze výkonové zpoplatnění (mýto). Celníci za rok 2010 zjistili na tomto krátkém úseku 904 případů, kdy nebylo řádně zaplacené elektronické mýtné. Řidičům nákladních vozidel byly za porušení uloženy v blokovém řízení pokuty ve výši 696 tisíc korun. 
Celkem byla na zpoplatněných západočeských komunikacích za chybějící dálniční známku či nezaplacení mýtného vybrána na pokutách v blokovém řízení částka přes 6 milionů korun. K efektivnímu výběru pokut uložených na místě, a naopak snížení případů zdlouhavého vymáhání nezaplacených pokut, přispělo zavedení mobilních platebních terminálů do kontrolních vozidel. Od roku 2010 tak mohou řidiči a zejména cizinci zaplatit uloženou pokutu platební kartou.

Výběr cla
Z obchodního zboží a ze zboží dovezeného fyzickými osobami vybrali západočeští celníci na cle 651 milionů korun.

Správa spotřebních daní
 Celní správa je správcem spotřebních daní, které tvoří významný příjem do státního rozpočtu. Celníci vybírají spotřební daně (z piva, vína, tabákových výrobků, lihu, minerálních olejů a od roku 2008 také ze zdrojů energie zatěžujících životní prostředí)  jak z dováženého zboží, tak ze zboží vyrobeného v tuzemsku.
Celní ředitelství Plzeň vybralo u dovozců a výrobců v Plzeňském a Karlovarském kraji za rok 2010 na spotřebních daních 4 miliardy 677 milionů korun.
Největší částka se na západě Čech vybrala na spotřební dani z lihu a piva. Celní ředitelství Plzeň zaznamenává standardně u těchto vybraných výrobků nejvyšší výběr spotřební daně v porovnání s ostatními regiony, neboť v Plzeňském a Karlovarském kraji sídlí nejvýznamnější tuzemští výrobci lihovin a piva.  Z lihu a lihovin vybraná spotřební daň činí 2 miliardy 384 milionů korun a z piva 1 miliardu 975 milionů korun.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky