CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 07.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky CÚ Plzeň za rok 2010

Kontroly vnitřního trhu
Plzeňský celní úřad prováděl v roce 2010 kontroly prodejní sítě na území celého Plzeňského kraje. Při kontrolách se celníci zaměřovali na prodej zboží, které vykazuje znaky porušování práv duševního vlastnictví a na zboží podléhající spotřební dani.
Celkem bylo při běžných kontrolách příhraničních tržnic a prodejních míst ve vnitrozemí zajištěno 8 tisíc kusů textilu, obuvi a dalšího spotřebního zboží, 14 tisíc kusů nelegálních hudebních a filmových nosičů, 431 tisíc kusů nelegálních cigaret.
Poznámka: Uvedené počty nelegálního zboží však byly zajištěny pouze v rámci běžných kontrol. Otevřená nabídky padělků je v posledních dvou letech daleko nižší než v minulosti, prodejci zboží nabízejí skrytou formou. Mají zboží uložené v utajených prostorách prodejních míst, v odstavených vozidlech, apod., kde je jejich odhalení možné pouze na příkaz soudu formou prohlídek jiných prostor a pozemků v rámci trestního řízení. Tyto prohlídky realizuje útvar Odhalování organizované trestné činnosti Celního ředitelství Plzeň. Výsledky tohoto útvaru budou zveřejněny ve zprávě výsledků CŘ Plzeň.
Nálezy omamných látek
Novým jevem byly při kontrolách příhraničních tržnic náhodné nálezy omamných látek. Na tržnici Folmava celníci našli drogy ve třech případech. Celkem se jednalo o 600 gramů marihuany a 26 gramů semen marihuany.

Kontroly nelegální zaměstnanosti
Plzeňští celníci provedli v uplynulém roce 109 kontrol (pouze na Plzeňsku) zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců, při kterých zkontrolovali 620 osob. Z tohoto počtu 110 cizinců nepředložilo kontrolujícím celníkům náležité pracovní povolení. Uvedené případy byly předány úřadům práce k zahájení správního řízení pro důvodné podezření z porušování zákona o zaměstnanosti.

Kontroly výkonového zpoplatnění
Celní úřad Plzeň kontroluje elektronické mýtné a dálniční známky na úseku dálnice D5 mezi Ostrovem u Stříbra (107. km) a Rudnou u Prahy (5. km). Na tomto úseku celníci za uplynulý rok zaznamenali 4.588 případů, kdy řidiči neměli na vozidlech dálniční známku nebo řádně zaplacené elektronické mýtné. Většina případů byla vyřešena na místě v blokovém řízení, přičemž bylo na pokutách vybráno
3 miliony 621 tisíc korun. 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky