CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 19.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výzvu k zaplacení už dlužníci nedostávají

Pokutu uloženou policií, na kterou si řidič nechá vystavit složenku a tu ve stanoveném termínu nezaplatí, vymáhají celní úřady. Například jen Celní úřad Plzeň převzal za 1. pololetí letošního roku od policie 8.385 případů blokových pokut na místě neuhrazených v celkové částce 7.612.300 Kč. (obdobný počet případů vymáhá každý z dalších 5 celních úřadů v územní působnosti CŘ Plzeň)
 Z uvedeného počtu je zatím zaplaceno 4.770 případů, u ostatních pokračuje vymáhací řízení, které může skončit až exekucí. V minulosti zasílali celníci řidičům, kteří složenku neuhradili, výzvu k zaplacení. Od letošního ledna v souvislosti s novým daňovým řádem však nastala podstatná změna a celní správa může rovnou zahájit exekuční řízení, aniž by dlužníka vyzývala k zaplacení. Rovnou může provést daňovou exekuci srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu u poskytovatele platebních služeb, prodejem movitých věcí nebo prodejem nemovitostí či postižením jiných majetkových práv
 Další podstatnou změnou je výše exekučních nákladů, která je 2% z dlužné částky, nejméně však 500 Kč (dříve 200 Kč). Neuhrazená stokorunová pokuta tak v případě nařízení daňové exekuce stojí dlužníka 600 korun.
 Část dlužníků dlužnou částku zaplatí v okamžiku, kdy celníci přijdou sepsat zboží vhodné k dražbě do jejich domácnosti. Celníci se však také setkávají i s případy, kdy není dlužníkům tzv. nic vzít. Nemají žádný účet, jsou nezaměstnaní, v domácnosti není žádný movitý majetek nebo mají bydliště nahlášené na adrese městského úřadu. I v těchto případech však dluh nezaniká a je vymáhán 20 let, přičemž se průběžně prověřuje, zda nedošlo ke změně majetkové situace dlužníka.
 Zajišťování placení peněžitých plnění - tzv. dělená správa, kterou celní správa vykonává od roku 2006, obnáší vymáhání nezaplacených pokut uložených nejen policií, ale i dalšími správními úřady. Od ČOI, veterinární správy, České inspekce životního prostředí, Úřadu práce ČR a oblastních inspektorátů práce převzal Celní úřad Plzeň za 1. pololetí 2011 k vymáhání 682 případů v celkové dlužné částce 12.762.000 Kč. V uvedených případech jsou dlužníky převážně živnostníci, obchodní společnosti a další právnické osoby.  Doposud se plzeňskému celnímu úřadu podařilo vymoci přibližně polovinu. 
 U právnických subjektů dochází častěji než u fyzických osob k exekuci věcí movitých, které jsou následně prodány v dražbě na úhradu dlužné částky. Nedávno Celní úřad Plzeň provedl například exekuci v prodejně obchodníka, který neuhradil dvě pokuty uložené ČOI v celkové výši 42 tisíc korun.  Do soupisu věcí, které budou draženy, bylo zahrnuto téměř 600 kusů textilního zboží a mobilní klimatizace. Navíc exekutoři celní správy při soupisu věcí zjistili, že obchodník zde skladuje i padělky, a tak dalších 850 kusů zboží celníci zajistili kvůli podezření z porušování ochranné známky.
 Zajímavou dražbu prováděl také Celní úřad Karlovy Vary, kdy draženou věcí bylo stádo skotu, jehož majitel neuhradil pokutu uloženou Krajskou veterinární správou pro Karlovarský kraj. 
 V případě, že celníci při místním šetření zjistí, že firma, která dluží, na nahlášené adrese nesídlí, oznamují tuto skutečnost krajskému soudu, který vede obchodní rejstřík. Krajský soud na základě  upozornění vyzývá společnost k podání návrhu na zápis změny sídla a pokud tak společnost neučiní, může soud dokonce rozhodnout o zrušení společnosti s likvidací. Jen Celní úřad Plzeň za 1. pololetí letošního roku zjistil 15 případů, kdy firma na nahlášené adrese nesídlila.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky