CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 01.08.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Mezinárodní skupina pašeráku byla zadržena v Plzni

Plzeňští celníci z útvaru Odhalování celních a daňových podvodů ve spolupráci se Skupinou operativního nasazení Generálního ředitelství cel zadrželi v Plzni mezinárodní skupinu pašeráku cigaret přímo při předávce zboží. Akce s krycím názvem „Bazar“, v rámci které plzeňští celníci činnost skupiny monitorovali, vyvrcholila v noci ze čtvrtka na pátek (26.-27.7.) v jedné z hal na Borských polích. 
 Čtyři muže – dva Čechy, Ukrajince a Poláka zadrželi příslušníci celní správy přímo při předávce 84 000 kusů cigaret značky Jin Ling vyrobených v Rusku, které byly dovezeny ve vozidle se speciálně vybudovanou tajnou schránkou v podlaze vozidla zn. Chrysler Voyager. Únik na spotřebních daních a cle ze zajištěných cigaret činí 250 tisíc korun. Celníci dále zajistili finanční hotovost pocházející z trestné činnosti a zajistili také vozidlo, které bylo k přepravě nezdaněných cigaret speciálně upraveno. Tajnou schránku tvořila dutina vybudovaná po celé ploše podlahy vozidla, do které byl možný přístup až po odstrojení všech sedadel. 
 Cigarety byly nelegálně přepraveny přes ukrajinsko-slovenskou hranici, dále dopraveny zmíněným vozidlem na naše území a z meziskladu v Plzni se měly distribuovat dalším odběratelům. Plzeňští celníci také zjistili, že činnost organizované skupiny má spojitost s případem pašeráckého tunelu vyhloubeného pod slovensko-ukrajinskou hranicí, kterým se nezdaněné a neproclené zboží dostávalo na území EU, jehož odhalení bylo na Slovensku zveřejněno před dvěma týdny.  
 Muži byli předáni s návrhem na zahájení trestního stíhání polici a jsou ve vazbě. Jsou podezřelí ze dvou trestných činů – Porušení předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a Porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Pro účely trestního řízení se zkoumá i vozidlo, které k nelegální přepravě sloužilo.
 Pašování cigaret z východních států, má v posledních letech, kdy se u nás zvyšuje cena cigaret, vzrůstající trend. Celníci pašované cigarety v poslední době stále častěji nacházejí jak při kontrolách trhu, tak při kontrolách vozidel na silnicích.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky