CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 11.01.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky CŘ Plzeň za rok 2011

Tato zpráva obsahuje vybrané výsledky za všechny útvary v působnosti CŘ Plzeň.

Zajištěné nelegální zboží:
      V roce 2011 zajistily celní útvary v působnosti CŘ Plzeň při kontrolách vnitřního trhu a při prohlídkách v rámci trestního řízení 2,2 milionu kusů nelegálních cigaret, ze kterých daňový únik činil 4,7 milionu korun.
 Ve srovnání s rokem 2010 zůstal počet zajištěných nelegálních cigaret přibližně stejný (pokles jen o 300 tisíc). U této komodity byla zaznamenána určitá změna oproti minulým rokům. Převážně byly zajištěny cigarety pocházející ze zemí, kde jsou levnější, např. z Ruska a Ukrajiny. Naopak ubylo padělků cigaret vyráběných na našem území.
 Celníci dále zajistili 88 tisíc kusů nedovolených napodobenin (pirátských CD a DVD nosičů), jejichž prodejem by škoda způsobená majitelům autorských práv činila 39 milionů korun.
 Ve srovnání s rokem 2010 se snížil více než o polovinu počet zajištěných pirátských nosičů, což je pravděpodobně způsobeno poklesem zájmu zákazníků o tento druh nelegálního zboží, který se tudíž nevyskytuje na tržnicích v tak velkém množství jako v minulosti.
 Při kontrolách vnitřního trhu a v rámci trestního řízení bylo zajištěno 163 tisíc kusů padělků značkového zboží. Cena originálního zboží by odhadem činila 256 milionů korun.
 Oproti předchozímu roku se počet zajištěných padělků zvýšil, přičemž se však změnil jejich sortiment. Místo oděvů a textilu se na tržnicích vyskytovaly převážně padělky módních doplňků, opasků, peněženek, parfémů, hodinek, bižuterie a dalšího drobného zboží. 
 
Celní řízení – kontroly dováženého zboží: 
     Padělky oděvů, textilu, obuvi a kožené galanterie se celníkům podařili zachytit ve 128 případech, ještě před propuštěním zboží do volného oběhu, zejména při důkladných kontrolách kontejnerů se zbožím dovezeným ze třetích zemí. V rámci uvedených případů celníci zachytili celkem 977 tisíc kusů padělků. Cena originálního zboží by odhadem činila 1,5 miliardy korun.

Kontroly dálničních známek a mýta:
    Při kontrolách časového zpoplatnění za použití dálnic zjistili celníci na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy 1.827 vozidel bez platné dálniční známky a vybrali za uvedený počet přestupků pokuty ve výši 1,5 milionu korun.
 Při kontrolách výkonového zpoplatnění celníci zjistili na stejném úseku 4.625 případů, kdy nebylo u kamionů řádně zaplacené mýtné  a vybrali za uvedené přestupky 4,1 milionu korun na pokutách.
 Na zpoplatněném úseku rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovy Vary bylo zjištěno 1099 případů a uloženy pokuty ve výši 942 tisíc korun. 
 Ve 156 případech řidiči nesouhlasili s uložením blokové pokuty a případ byl postoupen do správního řízení. 
 Celkově tedy západočeští celníci řešili 7.551 přestupků za chybějící dálniční známky a nezaplacení mýta a vybrali na blokových pokutách 6,5 milionu korun.
 Je to o 341 případů a o půl milionu na vybraných pokutách více než v roce 2010. 
 
Kontroly zaměstnávání cizinců:
    Celníci uskutečnili v loňském roce v Plzeňském a Karlovarském kraji 412 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců a zkontrolovali při nich 1278 cizinců vykonávajících práci. Z uvedeného počtu nemělo 380 cizinců pracovní povolení. Největší počet tvořili občané Vietnamu a Ukrajiny.
 Při porovnání s rokem 2010 lze konstatovat trvající stav, kdy přibližně jedna třetina kontrolovaných cizinců nemá pracovního povolení.
 Celníci v roce 2011 v rámci nové kompetence kontrolovali, zda byla splněna oznamovací povinnost ze strany zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají občany EU a jsou povinni to oznámit na úřadu práce. Zkontrolováno bylo přes 900 pracujících občanů EU, přičemž u poloviny z nich nebyla oznamovací povinnost splněna.
 Veškeré zjištěné případy předala celní správa k dalšímu řízení úřadům práce. 

Výběr spotřebních daní a cla:
     Výsledky ve výběru spotřebních daní a cla budou zveřejněny v samostatné tiskové zprávě ve druhé polovině ledna.

 

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky