CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 26.03.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Záchyty nelegálního zboží ve vozidlech na Chebsku

Chebským celníkům se daří odhalovat při kontrolách vozidel na komunikacích přepravované nelegální zboží. Odhalení nelegálního zboží předpokládá důkladnou kontrolu, neboť ve vozidlech jsou často vybudované speciální schránky na ukrytí zboží.
 Poslední případ celníci odhalili v pátek 23.3. 2012, kdy při kontrole vozidla Fiat Brava u obce Stará Voda na Chebsku našli v tajné schránce za zadními sedadly 2.778 kusů CD a DVD nosičů se záznamem. Úkryt, který bylo možné objevit jen po odklopení zadních sedadel, kontrolující celník našel po bližší prohlídce, jelikož mu byla podezřelá nová potahová látka v zavazadlovém prostoru vozidla.   
 Hodnota zboží přesahuje 1 milion korun a případ se nadále šetří pro podezření z porušení autorského práva. Podezřelým je vietnamský státní příslušník, který vozidlo řídil.
 
 Další významný případ celníci odhalili před dvěma týdny ve vozidle Škoda Octavia polské imatrikulace. Polský státní příslušník ve vozidle přepravoval 81.680 kusů nezdaněných cigaret zahraniční výroby. Únik na spotřební dani ze zajištěných cigaret byl vyčíslen na 230 tisíc korun. Kromě nelegálních cigaret celníci zajistili i vozidlo, které bylo k přepravě nelegálního zboží použito, tak jak to umožňuje zákon o spotřebních daních. V případě, že bude vysloveno propadnutí dopravního prostředku ve prospěch státu, lze výnos z jeho prodeje použít na úhradu uniklé spotřební daně.

por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky