CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.02.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Na ruzyňském letišti odhalen nelegální dovoz papoušků

Včera v odpoledních hodinách byl ruzyňskými celníky zadržen slovenský občan, který se pokusil propašovat do republiky 6 kusů vzácných papoušků, 8 ks lastur a 16 kusů korálů podléhajících úmluvě CITES. Stalo se tak po jeho příletu z Jamajky při kontrole zavazadel a osobních svršků.

Přivolaný inspektor České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistil, že se jedná o amozoňany druhů Amazona collaria (Amazoňan jamajský) a Amazona agilis (Amazoňan šedohlavý), kteří jsou velmi vzácní a vyskytují se pouze na Jamajce. Cena jednoho kusu, dle odhadu inspektora ČIŽP, se pohubuje od 3.000,- do 4.000,- USD. Zcela jistě se jedná o ptáky z volné přírody, nejspíše vybrané jako mláďata z hnízda.

Zvířata byla přepravována v  plastových nádobách po dvou exemplářích zároveň. Papoušci byli převezeni do záchranného centra a celý případ byl předán k dalšímu řízení ČIZP.


FOTODOKUMENTACE
Kliknutím myši na obrázek ho zvětšíte do původní velikosti.

     
 

Pavel Drobek Bc.  pracovník vztahů k veřejnosti   Celního ředitelství Praha  tel.: 261 334 383  fax: 224 228 758  mobil: 728 877 100  e-mail: poradenstvi1701@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky