CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 14.04.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Kontrola nelegální zaměstnanosti na území Středočeského kraje

Včera probíhaly společné kontroly celníků a úřadů práce zaměřené na nelegálního zaměstnávání cizinců na Kolínsku a Mělnicku.

 


Pracovníci Celního úřadu Kolín provedli ve spolupráci s Úřadem práce Kolín kontrolu výrobny lahůdek. Kontrolní skupina prověřila 45 zaměstnanců, z toho 26 cizinců převážně ukrajinské národnosti. Práci bez příslušných pracovních povolení, a tudíž v rozporu s platnými právními předpisy České republiky, vykonávalo 15 cizinců (14 Ukrajinců a jeden Bulhar). Během kontroly totožnosti byly zjištěny i další nedostatky v podobě propadlých pobytových víz, případně neexistence dokladu totožnosti obecně. Zajištěno bylo 11 osob, které byly převezeny na služebnu cizinecké a pohraniční policie k dalšímu šetření. Výsledkem bylo vyslovení zákazu pobytu – správní vyhoštění u všech osob.

Mělnický celní úřad se zaměřil na společnost podnikající v zahradnictví a květinářství. Z celkového počtu 38 kontrolovaných zaměstnanců bylo osm cizinců, kteří vykonávali práci bez patřičných pracovních povolení. Pět z nich bylo navíc na území ČR nelegálně bez platných víz. Bezprostředně po zjištění totožnosti byli předáni oddělení Cizinecké a pohraniční policie Mělník.

Pracovníci celních úřadů Kolín a Mělník provedli kontrolu v předem vytipovaných provozovnách různých společností.

V průběhu minulého týdne byla rovněž provedena kontrola nelegálního zaměstnávání na Kladensku. Celní úřad Kladno společně s oddělením Cizinecké a pohraniční policie Kladno prověřil zaměstnance provozovny prádelny. Z  30-ti zaměstnanců bylo 15 cizinců ukrajinské národnosti pracujících bez řádného pracovního povolení. Jedenáct z nich bylo na území ČR nelegálně. Mimo jiné byl kontrolním orgánům předložen i falzifikát litevského pasu. Tato zajištěná osoba byla identifikována jako již dříve vyhoštěná.

Zjištěné případy porušení zákona byly postoupeny k dalšímu řízení příslušnému úřadu práce. Za nelegální zaměstnávání cizinců lze zaměstnavateli - právnické osobě uložit sankci pokuty až 2.000.000,- Kč. Všechny zúčastněné složky státní správy svým úsilím přispívají nejenom k ochraně trhu práce, ale současně i nepřímo k ochraně samotných zaměstnaných cizinců. Kontrolní akce přispívají ke snižování počtu „na černo“ zaměstnaných lidí, ubytovaných často v nedůstojných prostorách a pobírajících za svou práci neadekvátně nízké mzdy. Pro laickou veřejnost je nutné zdůraznit, že kontrolovanou osobou, odpovědnou za dodržování příslušných předpisů, je vždy zaměstnavatel.

 


Pavel Drobek Bc.  pracovník vztahů k veřejnosti CŘ Praha  tel.: 261 334 383  fax: 224 228 758  mobil: 728 877 100  e-mail: poradenstvi1701@cs.mfcr.cz      
Skočit na začátek stránky