CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 06.06.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci na ruzyňském letišti zadrželi pašeráka kokainu

V sobotu 4. června 2005 zabránili pražští celníci na ruzyňském letišti pokusu o nelegální dovoz tří kilogramů kokainu ukrytého v obalech od gramofonových desek.

Při celní kontrole mexického cestujícího, který přiletěl do České republiky z Mexika přes Amsterodam, nalezli v jeho zavazadlech celníci 3 094 gramů bílého prášku, jenž po provedení kontrolního narkotestu reagoval jako kokain. Třicetiletý muž byl celníky po vstupu do „zelené zóny“ pražského ruzyňského letiště vyzván, zda má něco k proclení. Po záporné odpovědi byla provedena rentgenová kontrola obou jeho zavazadel a následně i fyzická kontrola. Při té nalezli celníci v jednom ze zavazadel větší množství gramofonových desek v obalech, ale také 14 obalů naplněných slisovaným kokainem.

Pražští celníci mexičana ihned umístili do cely předběžného zadržení a zahájili úkony v trestním řízení. S návrhem na zahájení trestního stíhání byl pašerák předán orgánům Policie ČR. Za nezákonný dovoz této nebezpečné omamné a psychotropní látky hrozí zadrženému podle § 187, odst. 1 trestního zákona trest odnětí svobody až na pět let.

Na nelegálním trhu by hodnota oblíbené drogy „horních deseti tisíc“, jak se jí nejčastěji říká, činila přibližně čtyři miliony korun.

Celní ředitelství Praha má k dispozici videozáznam a fotodokumentaci.


FOTODOKUMENTACE:
Kliknutím myši na obrázek ho zvětšíte do původní velikosti

  

Zdeněk Málek 
tiskový mluvčí CŘ Praha  tel: 261 334 293  fax: 224 228 758  mobil: 604 290 443  e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky