CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 26.09.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci a policisté zadrželi patnáct prodejců padělků

    V sobotu 24. září 2005 v odpoledních hodinách provedli pražští celníci a policisté další společnou kontrolní akci ve velkoobchodní tržnici v Praze 4 - Libuši. Zaměřená byla  především na dopadení osob, které prodávají zboží, jež porušuje práva k ochranné známce.

    Na šest desítek příslušníků ozbrojených sborů obsadilo v jednu hodinu po poledni místa, v nichž prodejci nabízeli padělky značkového zboží. Celníci spolu s policisty zadrželi na místě patnáct osob, které falzifikáty nabízely k prodeji a zajistili 25.658 kusů textilního a spotřebního zboží porušující práva k ochranné známce. Z pultů velkotržnice odvezli kontroloři především kryty na mobilní telefony, kalkulačky, zapalovače, kabelky, parfémy, ale také dalekohledy a textil. Vše opatřené falzifikáty značek světových výrobců.

    Hodnota zajištěného zboží byla předběžně vyčíslena na dvanáct milionů korun.

    Všem zadrženým osobám hrozí vysoké peněžní pokuty či trest odnětí svobody až na dva roky za porušování práv k ochranné známce.

    Kontrolní akce se zúčastnili také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří zjistili v prodeji potraviny neznámého původu, s chybějícím jakýmkoli označením nebo bez českého označení. Toto zboží inspektoři zakázali prodávat.

    Během jednoho měsíce je to již třetí velká kontrolní akce na pražských tržištích, při níž celníci s policisty zadrželi 37 prodejců různého zboží neoprávněně označeného ochrannými známkami v celkové hodnotě 23 milionů Kč.


Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky