CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 20.10.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci odhalili vzácné chameleony v poštovní zásilce

Včera odpoledne odhalili pražští celníci v poštovní zásilce desítky vzácných chameleonů z Tanzánie.

Při celní kontrole poštovní zásilky, deklarované jako šest kusů videokazet, objevili celníci 39 vzácných chameleonů. Běžně zabalená kartónová krabice obsahovala 28 uhynulých a 11 živých chameleonů v plátěných sáčcích, kteří byli odesláni z tanzánského hlavního města Dar es Salaamu. Přeživší jedince objevili celníci doslova na poslední chvíli, protože dle odborníků z České inspekce životního prostředí se nacházeli v kritickém zdravotním stavu a se silně sníženou vitalitou. Zbývajících 28 chameleonů uhynulo na nedostatek vzduchu.

Zajištění chameleoni patří mezi ohrožené druhy živočichů a obchod s nimi je bez příslušných povolení zakázán. Kdyby se konce dlouhého putování dožili všichni pašovaní ještěři, hodnota na černém trhu by činila 200.000,- Kč.  Živí chameleoni byli umístěni v záchranném centru pražské zoologické zahrady.

Tento případ je důkazem dalšího „nelidského“ pašování ohrožených živočichů do České republiky, při níž pašeráci neberou ohled na potřeby zvířat při zvoleném způsobu přepravy.

    

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293  mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky