CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.11.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Akce "HUSAŘI"

    Koncem minulého týdne provedli celníci ve spolupráci s finanční policií zásah proti nelegální výrobě lihovin pod krycím názvem „Husaři“. Při něm zajistili kompletní linku na výrobu alkoholu a zadrželi osm osob.

    V březnu letošního roku zahájili pražští celníci úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve věci nelegální výroby lihovin a jejich distribuce. Této nelegální činnosti se dopouštěla skupina pachatelů české a slovenské národnosti tím, že v rozporu s právními předpisy vyráběla lihoviny, které pak dále distribuovala s cílem vyhnout se daňové povinnosti. Jednalo se o alkohol označený etiketami několika různých výrobců bez příslušných kolků, zejména o rum a vodku. V průběhu řízení se podařilo zadokumentovat rozsáhlou činnost skupiny pachatelů, včetně hlavních organizátorů.

    Minulý čtvrtek (17. listopadu) zasáhli celníci z Prahy a Hradce Králové, v součinnosti  se specializovaným útvarem Policie ČR – FIPO, proti pachatelům této trestné činnosti na několika místech ČR. V rámci akce bylo provedeno 16 domovních prohlídek a  prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž bylo zadrženo osm osob podílejících se na této nezákonné činnosti.

    Celníci spolu s policisty v průběhu prohlídek zajistili kompletní výrobní linku na lihoviny, 30 tisíc lahví alkoholu připravených k distribuci, 3 600 litrů lihu, 60 tisíc etiket, aromata a tresti k výrobě a další důkazy potřebné pro trestní řízení.

    Finanční policie doposud obvinila čtyři osoby z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a na základě rozhodnutí soudce skončili tři z nich ve vazbě. Za tento trestný čin jim hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

    Na akci Husaři, jenž probíhala v oblasti Kolína, Kutné Hory a Hradce Králového, se podílelo 150 celníků a 20 příslušníků Finanční policie.

    Daňový únik byl předběžně stanoven ve výši 3,1 mil. korun.  

    Celní správa ČR má k dispozici videozáznam a fotografie z provedeného zásah

     
 

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky