CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 07.04.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Akce "CISTERNA"

    Ve dnech 5. a 6. dubna 2006 provedli celníci a příslušníci Útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality PČR (tzv. „Finanční policie“) rozsáhlý zásah s krycím názvem „CISTERNA“. Ten byl zaměřen proti skupině osob, jež se podílela na míchání motorové nafty a benzínu s nezdaněnými chemickými výrobky. Jednalo se především o různé strojní, technologické a ložiskové oleje, kvasný líh, technický benzín a další rozpouštědla. Takto naředěné pohonné hmoty skupina dále distribuovala do sítě čerpacích stanic, čímž docházelo ke krácení spotřební daně.

    Současně s úkony trestního řízení zkontrolovali celníci na území ČR padesát předem vybraných čerpacích stanic, kde odebrali vzorky pohonných hmot. Ve dvaceti čtyřech případech celníci zjistili přimíchávání nezdaněných látek v takové míře, že přistoupili k zajištění těchto pohonných hmot. U dalších deseti vzorků byla kvalita látky na hranici příslušné normy.

    Na akci „CISTERNA“ se podílelo 320 celníků ze všech krajů ČR a zajistili při ní čtyři sta tisíc litrů namíchané motorové nafty v hodnotě přes deset milionů korun.


Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky