CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 16.05.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci odhalili v kufru cestující dvě vzácné želvy

    V noci z neděle na pondělí odhalili pražští celníci na ruzyňském letišti cestující, jež se pokusila do ČR dovézt dvě vzácné živé želvy.

    V neděli 14.5.2006 ve 22:00 vstoupila žena čínské národnosti do zelené zóny „nic k proclení“ pražského ruzyňského letiště. Jelikož do České republiky přiletěla z čínské Šanghaje, provedli celníci u cestující rentgenovou kontrolu zavazadla. Následná úplná vnitřní kontrola kufru odhalila mezi osobními věcmi dvě živé želvy.  Přivolaný pracovník České inspekce životního prostředí určil, že se jedná o kožnatky čínské - chráněné druhy patřící do třetí kategorie mezinárodní úmluvy CITES.

    Dle odborníků z České inspekce životního prostředí byly želvy ve špatném zdravotním stavu. Cestující je přepravovala v síťové tašce, tak jak je údajně nakoupila v šanghajském obchodu. Obě kožnatky čínské byly převezeny do záchranného centra pražské zoologické zahrady a celý případ předán k dalšímu řízení České inspekce životního prostředí.

    V letošním roce je to již osmý případ, kdy celníci odhalili na pražském ruzyňském letišti cestující, jež se pokusili do naší země nelegálně dovézt ohrožené živočichy a rostliny chráněné úmluvou CITES.

   

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky