CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 27.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Protidrogová operace „KUFR“

    V těchto dnech ukončili celníci z Protidrogového oddělení Celního ředitelství Praha rozsáhlou operaci s krycím názvem „KUFR“. Při ní zadrželi pět osob, tři kilogramy kokainu, dva kilogramy marihuany a dva kilogramy tablet extáze. Na závěrečné fázi případu se podíleli i příslušníci Národní protidrogové centrály Policie ČR.

    Pražským celníkům se během několika měsíců podařilo rozkrýt organizovanou skupinu zabývající se nezákonným obchodem s omamnými a psychotropními látkami, zejména kokainem. Ten pachatelé podloudně letecky dopravovali do České republiky ze zemí  Jižní Ameriky. Drogy ukrývali jednak ve speciálně upravených zavazadlech, jednak využívali tělních dutin najímaných tzv. polykačů.
 
    Během závěrečné fáze operace zadrželi celníci a policisté celkem pět pachatelů, z toho dva občany Nigérie a tři Čechy. Hlavním organizátorem celé skupiny byl 39-letý Nigérijec, jenž veškeré ilegální obchody řídil. Mezi zadrženými skončila i jedna žena, která se pokusila v pondělí 19. června 2006 nezákonně dovézt dva kilogramy kokainu. Ten ukrývala ve dvojité stěně cestovního zavazadla. Celníci ji zadrželi při jejím návratu na pražském ruzyňském letišti. Jako krycí prostředek ke své cestě se nebála využít i svého sedmiletého syna, jenž s ní společně cestoval.

    Operaci „KUFR“ předcházelo zadržení dvou kurýrů na letištích v Praze (viz. tisková zpráva z 23. března letošního roku) a rakouské Vídni (v květnu 2006). V obou případech dva Brazilci ukryli celkem 1300 gramů kokainu do svých tělních dutin.
 
     Zadržené osoby policejní rada obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na patnáct let. Všichni obvinění jsou v současné době stíháni vazebně. 

    Celní ředitelství Praha má k dispozici záběry pořízené speciální zásahovou jednotkou Celní správy ČR při zadržení jednoho z pachatelů a záběry z ruzyňského letiště při odhalení zásilky kokainu.

  

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky