CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 31.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští a středočeští celníci zajistili při celorepublikové akci sedm tisíc párů obuvi za čtyři a půl milionů korun

    V pátek 28. července zajistili pražští a středočeští celníci při celorepublikové akci téměř sedm tisíc párů falzifikátů značkové obuvi v hodnotě čtyři a půl milionů korun.

    V pátek v devět hodin dopoledne vstoupili celníci do předem vytipovaných prodejen nabízející zboží s nápadně nízkými cenami v Praze a Středočeském kraji. Celkem zkontrolovali šestnáct obchodů a v jedenácti z nich zajistili 443 párů letní obuvi, u které vzniklo důvodné podezření z porušování práv k ochranné známce. Hodnota  zajištěných falzifikátů byla předběžně vyčíslena na částku dvou set tisíc korun. 

    Ve stejný okamžik zkontrolovali kladenští celníci sklad společnosti, jež tyto obchody provozuje. V prostorách skladu pak objevili dalších 6 539 párů falzifikátů značkové obuvi. Zástupce majitele ochranné známky celnímu úřadu potvrdil, že se jedná o výrobky, které porušují práva společnosti. Celníci tak celou zásilku zajistili a přemístili pod svůj přímý dohled. Až do vyšetření celého případu zboží zůstane ve skladech Celní správy ČR.

     Při této akci celníci využili nové kompetence dané novelou zákona o ochraně spotřebitele. Při kontrolách prodejců tak již celníci mohou samostatně zajišťovat zboží porušující práva duševního vlastnictví, které se nachází i v režimu „volného oběhu“ a nejsou tak omezeni zjišťováním statusu zboží.

  

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky