CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 21.09.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci odhalili na ruzyňském letišti trofeje ohroženého druhu medvěda

    Včera odhalili celníci na pražském ruzyňském letišti lovecké trofeje ohroženého druhu medvěda baribala.   

    Ve středu 20. září, krátce před půl čtvrtou odpolední, se dostavil na pracoviště příletů terminálu Sever 2 pražského ruzyňského letiště český občan. Přišel si tam vyzvednout své zavazadlo, jenž mu den před tím nedorazilo při jeho cestě z kanadského Vancouveru. Službu konající celníci provedli rentgenovou kontrolu  tohoto zavazadla, při níž zjistili přítomnost lebky a kůže z ohroženého druhu medvěda baribala. 

    Přivolaný pracovník České inspekce životního prostředí potvrdil, že se skutečně jedná o exempláře podléhající Mezinárodní úmluvě CITES (o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin).

    Jelikož cestující nepředložil vývozní ani dovozní povolení, bylo zboží zadrženo a celý případ předán České inspekci životního prostředí ke správnímu řízení.

     V letošním roce je to již šestnáctý případ, kdy celníci na ruzyňském letišti odhalili u cestujících 75 kusů nezákonně dovážených druhů ohrožených živočichů či výrobků z nich. Celní správa ČR proto doporučuje občanům, aby si při svých cestách předem zjistili, zda dovozem různých „suvenýrů“ ze třetích zemí neporušují právní předpisy Evropského společenství a České republiky.

   

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky