CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 20.10.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci odhalili tisíce padělků textilu


    Ve čtvrtek 19. 10. se podařilo pražským celníkům ve dvou případech odhalit tisíce padělků textilního zboží a bižuterii.
 
    V prvním případě byl při kontrole nákladních vozidel, prováděné v obvodu Praha 5 - Radotín,  kontrolován nákladní automobil českého dopravce vezoucí kontejnerovou zásilku z Vietnamu. Na základě vyhodnocení analýzy rizikových dovozů ze zemí jihovýchodní Asie byla provedena úplná vnitřní kontrola jeho nákladového prostoru. Během ní bylo zjištěno, že dovážená zásilka obsahuje 8.225 kusů textilního zboží (kalhoty a bundy) označené ochranou známkou značek DOLCE GALBANA, VON DUTCH, DIESEL, DIESEL ONLY THE BRAVE, PRADA, REPLAY, KANI, KARL KANI, ECKO UNLTD., LEVI STRAUSS & CO. Příjemcem zboží měla být obchodní společnost zaregistrovaná v České republice.
    Celníci pro důvodné podezření z porušení práv k ochranné známce zboží zadrželi a přemístili pod svůj přímý dohled, kde bude uloženo až do vyřešení celého případu.

    K druhému odhalení došlo při kontrole stánkového prodeje na území Prahy 7–Holešovice. Bylo zadrženo 689 kusů textilního zboží a bižuterie označené logem značek GOCCI, PUMA, HUGO BOSS, REPLAY, CHANEL, LACOSTE, DIESEL, LONSDALE LONDON, DIOR, LOUIS VUITTON, ESPRIT, DOLCE GABBANA, DC SHOES a ADIDAS. I u tohoto zboží nabízeného prodejcem vietnamské národnosti celníci pojali podezření z porušení práv majitelů ochranných známek, a tudíž bylo přemístěno pod přímý dohled celních orgánů.
 
    Úhrnná škoda způsobená majitelům ochranných známek v obou případech byla předběžně vyčíslena na částku 38.737.550,- Kč.
Celní ředitelství Praha má k dispozici fotografie a videozáznam z prováděné kontroly nákladního automobilu a fotografie zboží nabízeného ve stánkovém prodeji.

    Pro srovnání objemu zadrženého předmětného zboží lze uvést, že během měsíce září odhalili pražští a středočeští celníci při různých kontrolních akcí 7.424 kusů různých napodobenin, a škoda způsobená majitelům ochranných známek činila 12,5 milionů korun.

   

Milan Poncar
pracovník vztahů k veřejnosti CŘ Praha  tel.: 261 334 123
fax: 261 334 120
mobil: 736 529 953
e-mail: poradenstvi1701@cs.mfcr.cz
 
Skočit na začátek stránky