CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 07.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci zadrželi na pražském ruzyňském letišti pašeráka zvířat

    Koncem minulého týdne zadrželi celníci na pražském ruzyňském letišti muže, který se pokusil do České republiky propašovat velmi vzácné živočichy.

    Celníci ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí kontrolovali osmadvacetiletého muže z Chrudimi při jeho příletu z tuniského Monastiru. V zavazadle cestujícího nalezli jedenáct živých želv žlutohnědých (Testudo graeca) přelepených páskou a ukrytých v plátěných sáčcích či plastových lahvích. Želvy žlutohnědé patří do nejvzácnější skupiny přímo ohrožených druhů živočichů a obchodování s nimi je možné jen v souladu s Mezinárodní úmluvou CITES.

    V rámci navazujících úkonů v trestním řízení nalezli celníci v pronajatém bytě cestujícího v Praze 8 další ohrožené živočichy. Jednalo se o šest želv zelenavých, tři hroznýšky turecké a jednoho ještěra. I tyto druhy držel muž bez předepsaných dokladů a tedy v rozporu s platnými právními předpisy.

    Zajištěné exempláře předali celníci pracovníkům České inspekce životního prostředí k umístění do záchranného centra a celý případ bude v nejbližších dnech předán Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění dotyčného cestujícího. Za trestný čin „Neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami“ hrozí pašerákovi trest odnětí svobody až na tři roky.

    Celní ředitelství Praha má k dispozici autentické záběry a fotografie z kontroly zavazadla na ruzyňském letišti.

     
    

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky