CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 04.12.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci odhalili na ruzyňském letišti vycpaný exemplář rysa ostrovida


    V pátek 1. prosince odhalili celníci na pražském ruzyňském letišti vycpaný exemplář rysa ostrovida a kožešinu z medvěda hnědého.   

    V pátek po osmé hodině ráno vstoupil do prostoru zelené zóny „Nic k proclení“ terminálu Sever 1 ruský občan trvale bydlící v Karlových Varech. Do České republiky přiletěl ve stejný den z ruského Jekatěrinburgu. Na vozíku měl nezvykle vyhlížející zavazadlo a tak celníci provedli jeho rentgenovou kontrolu. Při ní zjistili, že cestující dováží do České republiky vycpaný exemplář rysa ostrovida a kožešinu z medvěda hnědého. Rys ostrovid a medvěd hnědý patří do nejvzácnější skupiny přímo ohrožených druhů živočichů a obchodování s nimi je možné jen v souladu s Mezinárodní úmluvou CITES.

    Přivolaný pracovník České inspekce životního prostředí celníkům podezření potvrdil a jelikož cestující povinné vývozní a dovozní povolení nepředložil, bylo zboží  zadrženo a v současné době je případ v šetření orgánů činných v trestním řízení.
 
    V letošním roce je to již jednadvacátý případ, kdy celníci na ruzyňském letišti odhalili u cestujících stovku kusů nezákonně dovážených druhů ohrožených živočichů či výrobků z nich. Celní správa ČR proto doporučuje občanům, aby si při svých cestách předem zjistili, zda dovozem různých „suvenýrů“ ze třetích zemí neporušují Mezinárodní  úmluvu CITES (o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). 

    

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky