CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 18.12.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci nepropustili nebezpečné fíky na vánoční trh


    V těchto dnech zadrželi celníci z Celního úřadu Praha D5 více než devatenáct tun zdravotně závadných fíků z Turecka, které se tak nedostanou na české vánoční stoly.

    Analýzy odebraných vzorků, jež na vyžádání celníků provedla laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce, prokázaly výrazné překročení povolené hranice aflatoxinu u dovážených fíků. Konkrétně se jednalo o hodnoty osmkrát vyšší.

    Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, které se obecně považují za velmi silné karcinogeny. Příslušný celní úřad na základě výsledků testů nepropustil toto zboží do volného oběhu. Příjemce zásilky tak bude muset závadné fíky vyvézt zpět mimo území Evropského společenství nebo zničit pod celním dohledem. 

    Poslední kontejnerovou zásilku fíků nepropustili celníci začátkem listopadu. V posledních letech se s obdobnými případy setkávají v předvánoční době pravidelně. V loňském roce nepropustili pracovníci Celního úřadu Praha D5 na volný spotřebitelský trh více než 70 tun lidskému zdraví nebezpečných potravin.


Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 122
mobil: 604 290 443
fax: 261 334 120
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky