CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.02.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Nezákonný dovoz chráněných živočichů a rostlin vzrůstá

    O minulém víkendu se podařilo celníkům na mezinárodním letišti v Praze – Ruzyni odhalit několik nezákonných dovozů chráněných živočichů a rostlin.
 Už v pátek 2. února nalezli v zavazadlech českého občana vracejícího se z Madagaskaru deset exemplářů gekonů. Dva z nich transport ve zcela nevyhovujících podmínkách nepřežily.
  V sobotu pak opět u českého občana cestujícího z Bangkoku odhalili nelegální dovoz kusu chráněného druhu korálu Scleractinia. Obdobný kontraband nezákonně převážel v neděli i další český občan vracející se přes Frankfurt ze San Franciska. V zavazadlech mexického pasažéra pak celníci odhalili šest kusů chráněných druhů kaktusů a dva exempláře aloe.
   Žádný z cestujících nebyl schopen k dováženému zboží předložit platná povolení a doklady dle Washingtonské úmluvy CITES. Zboží bylo proto zajištěno a všechny případy byly předány k dalšímu šetření České inspekci životního prostředí.

 Podobných případů nezákonného dovozu stále přibývá. Celní správa ČR proto doporučuje občanům, aby si ještě před cestou zjistili, zda uvažovaným dovozem živočichů a rostlin neporuší mezinárodní úmluvu CITES (o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin).
 
Celní správa má k dispozici fotodokumentaci všech čtyř případů.

 


por. Ivana Dvořáková
tisková mluvčí
Celního ředitelství Praha  tel.: 261 334 122
fax: 261 334 120
mobil: 604 290 443
e-mail: i.dvorakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky