CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 11.04.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Kontroly nelegálně pracujících cizinců jsou stále úspěšnější

             V pondělí 2. dubna informovalo Celní ředitelství Praha o úspěšné kontrole pražských celníků, při které bylo odhaleno 45 nelegálně pracujících cizinců (všichni z Ukrajiny).
V tom samém týdnu proběhlo v Praze a středočeském kraji dalších pět  kontrol zaměřených na nelegálně pracující osoby. Při těchto kontrolách bylo odhaleno celkem 72 cizinců bez pracovního povolení, z toho 3 osoby neměly platné povolení k pobytu.
 Pracovníci z Celního úřadu Kolín provedli kontrolní akci u české firmy a zajistili tři cizince (všichni z Ukrajiny) bez platného povolení k zaměstnání. Případ předali k dalšímu řízení Úřadu práce v Kolíně.  Úspěšnější byli ten den celníci z Benešova, kteří kontrolovali pracovníky ve velkoskladu v obci Stránčice a odhalili celkem 18 cizinců (11 z Ukrajiny, 3 z Ruska, 4 z Moldávie), kteří nepředložili platné pracovní povolení. Celý případ je nadále v šetření a bude postoupen Úřadu práce Praha – východ. Nejvíce pracujících cizinců bez platného pracovního povolení odhalili ten den celníci z Celního úřadu Praha 1. Při kontrole u české firmy objevili 33 cizinců ( 25 z Ukrajiny, 6 z Moldávie, 1 z Ruska, 1 z Uzbekistánu). Uvedené osoby nepředložily platné povolení k zaměstnání a dvě osoby neměly platné povolení k pobytu a byly předány cizinecké policii. Případ byl předán Úřadu práce hlavního města Prahy. Ti samí celníci (Celní úřad Praha 1) zkontrolovali ještě ten den jinou českou firmu a u 18 kontrolovaných osob (11 z Ukrajiny, 4 z Moldávie, 3 z Ruska) zjistili, že cizinci nemají platné povolení k zaměstnání a jedna osoba neměla platné povolení k pobytu a byla předána k dalšímu šetření cizinecké policii. Celníci případ předali Úřadu práce Praha – východ.
Za nelegální zaměstnávání cizinců lze zaměstnavateli uložit pokutu až do výše dvou milionů korun.


 


Ivana Dvořáková
tisková mluvčí
Celního ředitelství Praha  tel.: 261 334 122
fax: 261 334 120
mobil: 604 290 443
e-mail: i.dvorakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky