CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 08.02.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zadrželi skupinu pašeráků cigaret

Dne 7.2.2005 byla ve večerních hodinách provedena závěrečná fáze akce Skupiny podpory pátrání Celního ředitelství Ústí nad Labem, při níž bylo v městské části Předlice, zadrženo pět osob. Tyto osoby jsou podezřelé ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.

Skupina zadržených osob, kterou tvořili čtyři čeští občané ( z toho jedna žena) a jeden občan vietnamské národnosti, dopravovala nelegálně vyrobené cigarety z Polska do ústeckého meziskladu v areálu bývalé továrny VLNOLA. Odtud byly cigarety rozváženy na příhraniční tržnice k uspokojování potřeb německých zákazníků.

Celá akce započala v 18,30 hod., příjezdem celníků do ústecké městské části Předlice. Zde se čekalo na příjezd vozidla, z kterého budou do skladu překládány nelegálně vyrobené cigarety. V 19:45 hod. byl zpozorován příjezd vozidla Opel Astra s  registrační značkou Ústeckého kraje. Po 2 minutách dorazilo vozidlo VW Golf s  registrační značkou Plzeňského kraje, které nacouvalo k vratům skladu. Z vozidla Opel Astra vystoupil jednačtyřicetiletý muž vietnamské národnosti, který otevřel vrata od skladu, aby devatenáctiletý řidič vozidla VW Golf nacouval dovnitř skladu. Při této činnosti byly v 19:50 hodin podezřelé osoby zadrženy.

Zákrok proti těmto pachatelům podezřelých ze spáchání  trestného činu byl rychlý a profesionální. Příslušníci skupiny podpory pátrání prokázali totožnost ústním prohlášením „celní správa“ a výzvou “jménem zákona – stůjte, vystupte z vozu a neklaďte odpor!“ Protože na výzvy zadržované osoby, jak u vozidla Opel Astra tak ve skladu, nereagovaly a pokoušely se klást zasahujícím celníkům fyzický odpor, bylo proti nim v zájmu ochrany bezpečnosti zakročujících celníků použito v souladu s § 38 odst. 2 zákona č. 13/1993 Sb. donucovacích prostředků – pout a hrozby namířenou střelnou zbraní. Ke zranění osob ani škodě na majetku nedošlo.

Ve vozidle VW GOLF bylo nalezeno 2.361 kartonů (tj. 472.200 kusů) neznačených tabákových výrobků, jejichž prodejem by vznikl státu daňový únik zhruba ve výši 900 tisíc korun. Pachatelé trestné činnosti byli převezeni do cely předběžného zadržení.

Obrazový materiál (foto) je k dispozici na CŘ Ústí nad Labem (kontakt viz. níže).

 


Jiří Nejedlý 
Tiskový mluvčí   tel.: 475667216  fax: 475667310  mobil: 731 421 645  e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky