CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 29.03.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Kontroly stánkového prodeje

O velikonočním víkendu kontrolovali celníci dodržování zákonnosti stánkového prodeje na tržnicích. Kontroly prováděly jak samostatné kontrolní skupiny celníků (CS), doplněné o psovoda, tak skupiny kombinované. Součinnost poskytovali celníkům jak příslušníci Policie české republiky (PČR), tak příslušníci České obchodní inspekce (ČOI). Radou byli celníkům nápomocni v některých případech i pracovníci Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) či pracovníci České proti pirátské unie (ČPÚ).

Při provádění kontroly značení tabákových výrobků u přístupové cesty v obci Loučná pod Klínovcem bylo objeveno hlídkou tvořenou orgány PČR a CS, v prostoru určeném ke skladování posypových hmot, 3.000 kusů neznačených cigaret. Cigarety byly do ukončení šetření případu zajištěny pracovníky CS.

Na tržnici v Jiříkově byly v prostoru tržnice, mimo prodejní místa, nalezeny CD nosiče s filmovými a zvukovými tituly a prázdné obaly. Majitele se pracovníkům kontrolní skupiny nepodařilo zjistit, nebyly nalezeny ani žádné doklady vypovídající o jeho původu. Pro důvodné podezření, že se jedná o zboží dopravené do ČR ze států mimo EU bylo zboží zajištěno a bude předáno k analýze pracovníkům IFPI a ČPÚ. Na této tržnici bylo zajištěno celkem 101 ks nosičů se zvukovými a filmovými tituly a 28 ks prázdných obalů, celní hodnota zboží byla vyčíslena na 69.280 Kč.

Při kontrole stánkového prodeje v obci Rožany byly v prostoru tržnice na neoznačeném prodejním místě nalezeny CD nosiče s filmovými tituly v počtu 55 ks. Ani v tomto případě se nepodařilo pracovníkům kontrolní skupiny zjistit majitele. Zboží v hodnotě 55.000 Kč bylo zajištěno a bude rovněž předáno pracovníkům IFPI a ČPÚ k analýze.

Pracovníci hlavní skupiny mobilního dohledu ústeckého celního ředitelství ve spolupráci s pracovníky ČOI z Ústí nad Labem kontrolovali stánkový prodej na tržnicích v Křímově-Rašelině, Křímově-Špici a v Dubí - Klid II. Na uvedených tržnicích pro porušení zákonnosti při prodeji zajistili pracovníci ČOI zboží v celkové hodnotě 2.136.170,- Kč. Jednalo se především o nosiče CD, DVD, videokazety, textil a obuv (celkem 3.031 ks).

Pracovníci mostecké a ústecké skupiny mobilního dohledu při kontrolní akci na stanovišti u prodejny OPEL v Teplicích zastavili a kontrolovali dodávkové vozidlo, ve kterém bylo nalezeno 140.140 ks cigaret bez platné tabákové nálepky. Únik na cle, daní a poplatcích byl vyčíslen na 264.245 Kč. Případ je dále řešen pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro podezření z porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.

 


Viliam Leysek  referent poradenství a konzultace  odd. Podpory řízení  Celního ředitelství Ústí nad Labem  tel.:475667205  fax.:475667310  e-mail: v.leysek@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky