CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 27.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Mobilní skupiny rok po vstupu do EU

Pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrola přepravy nebezpečných věcí, dálničních kupónů, vážení nákladních vozidel to jsou jedny z mála činností pracovníků tzv. skupin mobilního dohledu, které zřídila celní správa v květnu loňského roku. Po zrušení hraničních kontrol celníci nevymizeli. Naopak, dnes se s nimi lidé setkávají stále častěji ve vnitrozemí. Na celníky v černých kombinézách se žlutým nápisem „Celní správa“ stojící na silnicích si již většina řidičů zvykla a časté hlídky je ani nepřekvapí.

Za rok svého působení provedly mobilní skupiny ústeckého celního ředitelství na našich komunikacích více než dva tisíce kontrolních akcí.

Takzvaní mobilkáři prověřili 16 334 nákladních vozidel a na mobilních vahách převážili téměř 2300 kamionů. U pětiny z nich zjistili přetížení. Dále zkontrolovali na 25 tisíc záznamových kotoučků, dodržují-li řidiči předepsané přestávky a dobu řízení vozidel. Téměř v osmi stech případech zjistili celníci porušení předpisů (mezinárodní dohody AETR). Od čtyřiasedmdesáti zahraničních řidičů vybrali celníci kauce v celkové výši jeden a čtvrt milionů korun. Necelý tisíc případů porušení předpisů postoupili pracovníci celní správy kompetentním orgánům k dořešení.

Na krátkých úsecích dálnice D8 a rychlostních komunikacích R10 a R20, které procházejí Ústeckým a Libereckým krajem přistihli 4727 řidičů, kteří neměli vylepenou dálniční známku. V blokovém řízení udělili za tento přestupek neukázněným řidičům pokuty za bezmála 3,6 milionů korun. Nutno podotknout, že třetinu pokutovaných řidičů tvořili cizinci.

Mezi další nové kompetence, které začnou od léta mobilkáři vykonávat jsou kontroly povinného značení lihu (kolkování lihovin) a kontroly pěstování máku setého a konopí.


Jiří Nejedlý 
Tiskový mluvčí   tel.: 475667216  fax: 475667310  mobil: 731 421 645  e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky