CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 01.06.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Obchodníky čeká inventarizace zásob lihu

Náročné týdny čekají na pracovníky celních úřadů nejen v Ústeckém a Libereckém kraji, ale i na dalších místech republiky. Od prvního července letošního roku budou přijímat od všech prodejců inventurní seznamy nekolkovaných lihovin dovezených nebo vyrobených před 1.7.2005. Po tomto datu musí být totiž lihoviny určené pro tuzemský trh, obsahující nejméně 15 procent objemových jednotek alkoholu ve spotřebitelském balení od 0,2 litrů výše, opatřené kolkovou známkou. Výjimku tvoří lihoviny v balení menším než 0,2 litru, lihoviny určené na vývoz, produkty pěstitelského pálení nebo alkohol dovezený ze zahraničí v omezeném množství pro vlastní spotřebu či jako dar.

Ne všichni majitelé prodejen, restaurací, stánků s občerstvením atd. jsou s povinností provést ke dni 1.7.2005 inventarizaci zásob neznačených lihovin seznámeni. Prodejcům, kteří neprovedou ke dni nabytí účinnosti zákona inventarizaci zásob lihu a nepředají inventarizační soupis místnímu celnímu úřadu, přitom hrozí pokuta od padesáti tisíc do jednoho miliónu korun. Neznalost zákona neomlouvá.

Pracovníci celní správy se však přesto snaží z vlastního rozhodnutí dostat veškeré potřebné informace k podnikatelské veřejnosti. Informační letáky o povinné inventarizaci zásob neznačeného lihu se již objevily ve velkoobchodech s potravinami, na finančních a živnostenských úřadech. Celníci požádali o spolupráci i městské a obecních úřady, některé z nich již vystavily informační letáky na úředních vývěskách i svých webových stránkách.

Celní ředitelství Ústí nad Labem pořádá dne 8.6.2005 v 10,00 hod. ve svých prostorách již druhé setkání s podnikatelskou veřejnosti, na kterém informuje o právech a povinnostech vyplývajících ze zákona o povinném značení lihu.

Podrobnější informace, včetně vzoru inventarizačního soupisu, poskytují kontaktní osoby na místně příslušných celních útvarech nebo je lze nalézt na internetových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz .

Lihoviny neznačené kontrolní páskou pocházející z inventurou potvrzených zásob lze zákazníkům doprodávat pouze do konce letošního roku.


Jiří Nejedlý 
Tiskový mluvčí   tel.: 475667216  fax: 475667310  mobil: 731 421 645  e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky