CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.06.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Největší inventarizace zásob lihu se blíží – celníci prodlouží úřední hodiny

Jen několik málo dní zbývá do největší inventarizace lihovin v naší historii. Prodejce lihovin i pracovníky celních úřadů nejen v Ústeckém a Libereckém kraji, ale i na dalších místech republiky, čekají náročné dny.

K prvnímu červenci musejí provozovatelé výroben, skladů a prodejen lihovin, stejně jako restaurací, pohostinství, bufetů a stánků s občerstvením provést inventarizaci zásob lihovin. Sčítají se zásoby lihovin s obsahem alkoholu patnáct procent a vyšším ve spotřebitelském balení o objemu 0,2 litru a větším. Inventurní soupis musí být předán místně příslušnému celnímu úřadu nejpozději do konce července. Celní úřad potvrdí převzetí inventurního seznamu na kopii, kterou si podnikatel schová pro případnou kontrolu. Než ale seznam předá, neměl by neznačený alkohol prodávat.

Neznalost zákona neomlouvá. Prodejcům, kteří neprovedou ke dni nabytí účinnosti zákona inventarizaci zásob lihu a nepředají inventarizační soupis celnímu úřadu, hrozí pokuta ve výši nejméně padesát tisíc korun.

Celní správa, ve snaze zajistit plynulé přijímání inventarizačních seznamů, vychází podnikatelské veřejnosti vstříc a umožní odevzdání inventurních soupisů osobám, kterých se tato povinnost týká, mimo běžnou pracovní dobu celních úřadů takto:

pátek 1.7.2005 do 22,00 hod.

sobota 2.7.2005 od 8,00 hod. do 16,00 hod.

neděle 3.7.2005 od 8,00 hod. do 16,00 hod.

Lihoviny vyrobené nebo dovezené na území republiky po prvním červenci již musejí být označeny kolkem přes uzávěr lahve. Alkohol neoznačený kontrolní páskou, pocházející z inventurou potvrzených zásob, lze zákazníkům doprodávat až do konce letošního roku.

Podrobnější informace, včetně vzoru inventarizačního soupisu, poskytují kontaktní osoby na místně příslušných celních útvarech nebo je lze nalézt na internetových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz .


Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí
tel.: 475667216
fax: 475667310
mobil: 731 421 645
e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky