CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 22.07.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Osm Ukrajinců nemělo pracovní povolení

Jednou z kontrolních činností pracovníků celní správy je také kontrola nelegální zaměstnanosti na území České republiky. Namátkové kontroly jsou prováděny celníky na různých místech, kde lze zaměstnávání cizinců předpokládat. Převážně se jedná o staveniště, zahradnictví, ruční dílny a další provozovny.

V průběhu tohoto týdne kontrolovali příslušníci celní správy nelegální zaměstnávání cizinců v Libereckém kraji.Tentokrát si vzali na mušku dva subjekty na Semilsku. Jeden se zabývá dřevovýrobou a druhý výrobou netkaných textilií. Mezi více než čtyřiceti kontrolovanými zaměstnanci zjistili celníci osm občanů ukrajinské národnosti, kteří vykonávali činnost bez pracovního povolení.

Za první pololetí letošního roku provedli celníci v Ústeckém a Libereckém kraji celkem 71 kontrol nelegálního zaměstnávání cizinců, při nichž prověřili celkem 872 osob ve 114 subjektech. Porušení předpisů zjistili u 29 firem. Celkem 75 cizinců pracovalo bez patřičného povolení, z toho 14 osob nemělo ani povolení k pobytu na území ČR.

Pracovat načerno se určitě nevyplatí firmám, které tyto osoby takto zaměstnaly. Zjištěné případy porušení zákona o zaměstnanosti jsou totiž postoupeny k dalšímu řízení příslušnému úřadu práce. Odpovědnou osobou za dodržování příslušných předpisů je vždy zaměstnavatel, tomu hrozí za nelegální zaměstnávání cizinců sankce až do výše 2 milionů korun.

Statistika za 1.pololetí roku 2005

 

Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí
tel.: 475667216
fax: 475667310
mobil: 731 421 645
e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky