CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 24.10.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zkoušejí platební terminál

Řidiči v Ústeckém a Libereckém kraji mohou zaplatit pokutu uloženou za přestupek „nezaplacení poplatku za užití dálnice nebo silnice dálničního typu“ pomocí přenosného platebního terminálu.
Celní ředitelství Ústí nad Labem zahájilo začátkem srpna zkušební provoz platebních terminálů, které k přenosu dat využívají síť mobilních telefonů GSM. Platební terminály zatím testují skupiny mobilního dohledu v Liberci a Ústí nad Labem. Zkušební provoz platebních terminálů umožňuje jednodušší a  pohodlnější úhradu uložené pokuty. Zároveň snižuje počet na místě neuhrazených pokut a s tím související náklady s následným vymáháním. Platební terminál mohou využít všichni řidiči, kteří u sebe nemají peníze v hotovosti nebo nemají českou měnu.
Na základě vyhodnocení zkušebního provozu bude zváženo zavedení platebních terminálů v celé Celní správě ČR, a to nejen k placení uložených pokut, ale například i k úhradě cla, spotřební daně a dalších poplatků.

V roce 2004 (od 1.5.) bylo skupinami mobilního dohledu v územní působnosti  Celního ředitelství Ústí nad Labem zjištěno přes 3 tisíce přestupků, kdy řidiči neměli na předním skle vylepen dálniční kupón. Celníci za tento přestupek uložili pokuty přesahující  částku 2,3 milionu korun, přičemž pokuty na místě neuhrazené činily 680 tisíc korun.

Za první dva měsíce zkušebního provozu platebních terminálů uložili celníci řidičům, kteří neměli zaplacen poplatek za užití dálnice, 621 pokut ve výši 677 900 korun.  Na místě neuhrazených je evidováno 301 pokut ve výši 417 tisíc korun. Téměř třetinu z těchto neuhrazených  pokut (111 pokut ve výši 167 700 korun) zaplatili řidiči pomocí přenosného platebního terminálu.


Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: 475667216, fax: 475667310
mobil: 731 421 645
e-mail: j.nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky