Blíží se konec přechodného období, kdy se na trhu objevují kolkované lihoviny i nekolkované lihoviny pocházející z inventarizovaných zásob. Od 1.1.2006 se smí prodávat a skladovat pouze lihoviny s kontrolní páskou (kolkem).
Obchodníci a prodejci, kteří do konce roku nestihnou doprodat zásoby zinventarizovaných nekolkovaných lihovin, mají ještě možnost provést tzv. dokolkování. Jak postupovat ?
· Prodejci se mohou zaregistrovat u příslušného celního ředitelství, objednat si vlastní kolky a provést označení spotřebitelského balení lihu tzv. na místě. Dokolkování mohou obchodníci provést sami nebo prostřednictvím smluvně zajištěné osoby, jíž předají vlastní kontrolní pásky se svým evidenčním kódem.
· Další možností je dokolkování cestou již zaregistrované osoby (např. dovozce či výrobce), kdy je použita kontrolní páska registrované osoby.
Dokolkování je třeba uskutečnit do 31.12.2005 a týká se samozřejmě jen těch lihovin, které byly řádně uvedené v inventurním seznamu k 1.7.2005, jenž obchodníci s lihovinami odevzdali celníkům.
Podrobné informace k postupu při dokolkování lihovin poskytnou příslušné celní úřady. Informace jsou dostupné také na internetových stránkách celní správy www.cs.mfcr.cz.
V zájmu včasného vyřízení veškerých formalit k registraci a objednávce kolků je důležité, aby se obchodníci v této věci obrátili na celní úřady co nejdříve.