CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 20.02.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zabavili téměř 13 tisíc pirátských nosičů

Při nedělní kontrolní akci stánkového prodeje na tržnici v obci Loučná pod Klínovcem zajistili chomutovští celníci s inspektory ČOI nelegální zboží za téměř deset milionů korun.
Kontroly, zaměřené na prodej padělků, napodobenin a pirátských nahrávek se zúčastnili i pracovníci České protipirátské unie a Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Úderem  poledne začali kontroloři prověřovat vystavené zboží ve dvaceti stáncích, v nichž odhalili více než 14  tisíc kusů plagiátů a pirátských nahrávek. Již po čtyřech hodinách odváželi celníci ze stánků celkem 9 683 kusů CD nosičů a 2 942 kusů DVD nosičů, u kterých pracovník Protipirátské unie na místě stanovil, že se jedná o pirátské nahrávky. V černých pytlích skončilo i 1021 kusů textilních výrobků neoprávněně používajících ochranné známky renomovaných firem, 12 párů obuvi a 396 kusů ostatního zboží (batohy, tašky, opasky). Celková výše zajištěného nelegálního zboží činí 9 204 750 korun.
 Celníci udělili i dvěma asijským prodejcům, jejichž stánky nebyly označeny v souladu se živnostenským zákonem, blokovou pokutu ve výši 2000,-korun. K ostatním čtrnácti opuštěným a neoznačeným stánkům budou nyní hledat majitele.

Pirátské nosiče se stávají nejrozšířenějším prodejním artiklem na příhraničních tržnicích a i přes permanentní kontroly a zabavování se stále ve velkém množství objevují na stáncích. Pořizovací cena takového pirátského nosiče je velmi nízká, pohybuje se mezi 100 až 350 korunami, a poptávka ze strany převážně německy mluvících turistů je značná.


Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí   CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky