CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci rozesílají řidičům - dlužníkům výzvy

   V posledních dnech rozeslali „severočeští“ celníci  další stovky  výzev řidičům, kteří nezaplatili pokutu za dopravní přestupek.
   Bezmála sedm tisíc výzev za prvních pět měsíců rozeslali již celníci řidičům  v Ústeckém a Libereckém kraji, kteří nezaplatili složenku za dopravní přestupek ( tzv. pokutu na místě nezaplacenou). Téměř polovinu z nich tvoří řidiči - dlužníci z Mostecka a Teplicka. Nejedná se zdaleka  o konečné množství neuhrazených pokut. Každým dnem přichází od policie na celní úřady další desítky nezaplacených pokut. Za prvních pět měsíců se jedná o více než dvacet pět tisíc případů, kdy řidiči nezaplatili pokutu za dopravní přestupek na místě, ani složenkou do 15 dnů od spáchání přestupku.
   Celníci očekávají po 1. červenci další nárůst. V souvislosti s nabytím účinnosti novely silničního zákona budou dopravní policisté ukládat vyšší pokuty a ne každý řidič bude mít u sebe několikatisícovou hotovost. Pokud tedy například řidič nezaplatí pokutu na místě, dostane složenku, na které je uvedena adresa a účet příslušného celního úřadu. Tu může zaplatit na jakékoliv poště nebo nově i na jakémkoliv celním úřadě. Nebude-li poukázka zaplacena do 15 dnů, začne pokutu vymáhat celní úřad. Jak takové vymáhání probíhá? Celní úřad zašle neplatiči výzvu k okamžitému zaplacení. Pokud však bude výzvu ignorovat, následuje příkaz k exekuci. Pokuty mohou být vymáhány srážkami ze mzdy, sociálních dávek, nemocenské nebo jiných příjmů popřípadě obstavením bankovního účtu. Nebude-li ani tento způsob účinný, zaklepou u dlužníka celní exekutoři. Ti mohou zabavit movité věci, ale i nemovitost. 
 
   Celníci nevymáhají jen pokuty za dopravní přestupky. Od 1. ledna vybírají a vymáhají mimo jiné i tzv. ekologické poplatky. Jedná se například o poplatky za vypouštění odpadních vod nebo odběr podzemních vod atd. Tyto poplatky vyměřuje  Česká inspekce životního prostředí firmám, podnikům  a dalším subjektům a ty je pak odvádí na účet celních úřadů. 

Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky