CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 22.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci upozorňují turisty

     V souvislosti s nastávající letní turistickou sezónou a s ní spojenými zahraničními cestami mimo území Evropské unie upozorňuje Celní ředitelství Ústí nad Labem veřejnost  na dovoz živočichů a rostlin ze zahraničí. Mnoho druhů je totiž chráněno a jejich dovoz je možný pouze za předpokladu splnění podmínek  mezinárodní Úmluvy CITES a na základě povolení vydaného v zemi odeslání a povolení vydaného Ministerstvem životního prostředí ČR. Úmluva se vztahuje nejen na živé organismy, ale také na jakékoli jejich části či z nich vytvořená díla.  Většina lidí vracejících se ze zahraniční dovolené si neuvědomuje, že suvenýr v podobě želvičky, sošky ze slonoviny, úlomku korálu, lastury nebo tradiční čínské medicíny s obsahem chráněných rostlin může při návratu způsobit  značné nepříjemnosti. Za dovezený suvenýr může turistu čekat až stotisícová pokuta a odebrání exempláře. V případě spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí odnětí svobody až na osm let.

     Dále celníci upozorňují na množstevní limity, které platí pro dovoz zboží neobchodního charakteru ze zemí, které nejsou členskými státy EU.
Zboží dovážené příležitostně (např. z dovolené), sloužící výlučně k osobní potřebě nebo spotřebě příjemce nebo cestujícího a členů jeho domácnosti nebo má-li být předáno jako dar,  je osvobozeno od cla: 
-  v hodnotě 175 EUR pro cestujícího staršího 15 let
-  v hodnotě 90 EUR pro  cestujícího do 15 let
 
V rámci výše uvedených limitů je každému cestujícímu osvobozeno od cla nejvýše toto množství:

a)  tabáku a tabákových výrobků:
     - 200 kusů cigaret nebo
     - 100 kusů doutníčků (do 3 gramů), nebo
     -   50 kusů doutníků, nebo
     -  úměrná souprava těchto výrobků,
dovoz tohoto zboží je dovolen pouze osobám starším 17 let

b) alkoholických nápojů:
     - 1 litr destilátů nebo  lihovin se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 22 % objemu;   nedenaturovaný ethylalkohol s obsahem alkoholu 80 % objemu nebo více, nebo
     - 2 litry destilátů a lihovin, aperitivů vyrobených z vína nebo alkoholu, tafia, saké nebo podobných nápojů se skutečným obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22% objemu, šumivých vín, likérových vín,
     - 2 litry nešumivých vín
dovoz tohoto zboží je dovolen pouze osobám starším 17 let

c) ostatní:
     - 50 gramů parfémů nebo
     - 0,25 litrů toaletní vody
     - léčiva v množství odpovídajícím osobní potřebě cestujících

   Další informace pro cestující o dovozu zboží na území EU ze států, které nejsou členy Evropského společenství, mohou cestující získat na internetové adrese www.cs.mfcr.cz nebo na celních úřadech.


Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky