CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Kontrola odhalila dvanáct nelegálně pracujících cizinců

   Při včerejší kontrolní akci odhalili liberečtí  celníci ve spolupráci s  příslušníky cizinecké policie a pracovníky úřadu práce na Jablonecku  dvanáct nelegálně pracujících cizinců.
Patnácti členná kontrolní skupina se tentokrát zaměřila na slévárenský podnik v Jablonci nad Nisou. Mezi 44 kontrolovanými zaměstnanci zde vykonávalo práci bez příslušných pracovních povolení a tudíž v  rozporu s platnými právními předpisy jedenáct Ukrajinců a jeden Moldavan. Čtyři Ukrajinci neměli ani platná povolení k pobytu. S nimi zahájila cizinecká policie správní řízení o vyhoštění. 
Kontrolovanou osobou, odpovědnou za dodržování příslušných předpisů,  je vždy zaměstnavatel, kterému lze za  nelegální zaměstnávání cizinců  uložit pokutu až do výše dvou milionů korun.

   Z dosavadních výsledků kontrol vyplývá, že nejčastěji jsou zaměstnáváni v rozporu s právními předpisy občané  ukrajinské národnosti. Ne zřídka se celníci setkávají se snahou zaměstnaných cizinců se před kontrolou ukrýt. Svou kontrolní  činností celníci přispívají nejenom k ochraně trhu práce, ale současně i nepřímo k ochraně samotných zaměstnaných cizinců, kteří často pobírají za svou práci neadekvátně nízké mzdy.
 


Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky