CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 27.10.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Zadržen další prodejce plagiátů

     Ve čtvrtek dne 26.10.2006 krátce před polednem provedli příslušníci  Celního úřadu Chomutov kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, při níž zadrželi prodejce a zajistili značné množství plagiátů.

     Místem jejich kontrolní činnosti byla tržnice zvaná Rašelina nedaleko obce Hora Svatého Šebestiána  na Chomutovsku. Kontroloři v prodejních prostorách jednoho stánku zjistili nabídku pirátských nahrávek na CD a DVD nosičích a zboží označeného logy světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se o 2 132 ks hudebních a filmových nosičů, 384 kusů textilních výrobků (zejména svetry, trička, mikiny s obchodním označením  Lacoste, adidas, Puma), 73 párů obuvi a 21 ks batohů nebo kabelek. Škoda způsobená majitelům práv k autorskému dílu byla předběžně odhadnuta na téměř 2 miliony korun.

     Zadržený asijský prodejce čelí podezření ze spáchání trestních činů porušování autorských práv a porušování práv k duševnímu vlastnictví.
  
     Celníci zintenzívnili kontrolní činnost stánkového prodeje. Od začátku měsíce října provedli  v  Ústeckém kraji desítky obdobných kontrol. Zadrženo bylo šest prodejců, kteří klamali spotřebitele. Škoda způsobená majitelům práv k ochranným známkám a autorských práv, prodejem zajištěných plagiátů a pirátských kopií, dosahuje výše bezmála  tří  milionů korun.
 


Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky