CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 19.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Na Chomutovsku zajištěno značné množství padělků

     Severočeští celníci zajistili včera na tržnici zvané Rašelina nedaleko obce Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku více než 15 tisíc kusů plagiátů.

     Kontrolní akce zaměřená na nabídku, prodej a skladování zboží porušujícího  práva majitelů ochranných známek a autorských děl byla zahájena krátce před polednem a probíhala na několika tržnicích v ČR současně.  Skupina  60 ti celníků obsadila příhraniční tržnici Rašelina poté, co asijští prodejci prohlédli trik s přijíždějícím mikrobusem s celníky předstírajícími německé turisty, a většinu prodejních stánků uzavřeli.  Při zajišťování stánků došlo i k napadení celníka. Ten musel proti útočníkovi použít donucovací prostředky (hmaty a chvaty). Ve spolupráci se státním zastupitelstvím byly uzamčené stánky odbornou zámečnickou firmou následně otevřeny. Celníci v nich kromě 10 950 kusů zvukových a obrazových nosičů nalezli i 3 805 kusů plagiátů textilu, 221 párů obuvi a 47 kusů kožené galanterie.

     Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví byla vyčíslena na 12 336 610 korun. Celníci objevili také tajné únikové dveře, které umožňovaly prodejcům opustit nepozorovaně stánek.  Až do pozdních nočních hodin pak počítali a odváželi značné množství zajištěného zboží neoprávněně používajícího loga adidas, Puma, Nike, S. Oliver, Diesel, Louis Vuitton aj.

     Tuto tržnici si nevybrali celníci náhodou. Druhý prázdninový měsíc zde odhalili mezi stánky tajný sklad, v němž se nacházelo více než 100 tisíc pirátských nahrávek na CD a DVD nosičích. Tehdy se škoda způsobená majitelům práv  duševního  vlastnictví vyšplhala na téměř 80 milionů korun.

 

     

Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky