CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci dokončili akci "FREDERIK"

     Dne 21. listopadu 2006 dokončili příslušníci oddělení pátrání Celního ředitelství Ústí nad Labem v součinnosti s Celním ředitelstvím Ostrava realizaci dlouhodobě šetřeného případu  s krycím názvem „FREDERIK“. Tato akce byla zaměřena proti organizované skupině osob, která se podílela na nedovolené výrobě lihu, jeho následné distribuci za účelem výroby lihovin a jejich uvádění na trh.

     Koncem roku 2005 zahájilo Celní ředitelství Ústí nad Labem, na základě získaných poznatků, šetření k možným dovozům nezdaněného lihu z Polska. Během roku 2006 byl již konkrétní poznatek rozpracován. V průběhu prověřování byl zjištěn zdroj nezdaněného lihu, jeho přeprava přes státní hranice a následná distribuce včetně výroby lihovin s jejich uváděním na trh, a to nejen v ČR, ale i zpětně v Polsku. 

     Výsledkem závěrečné akce je záchyt cca 17 000 litrů kvasného lihu dováženého z Polska. Jen u této jedné zásilky činí únik na spotřební dani 4,5 milionu korun. Toto množství bylo do nelegální výrobny lihovin dopravováno pravidelně v intervalech jedenkrát až dvakrát týdně. Na základě zadokumentovaných dovozů tak bylo dovezeno do ČR cca 130 000 litrů řádně nezdaněného lihu. Celkový daňový únik  činí přibližně 39  milionů  korun. Dovozy lihu, výrobu lihovin a následnou distribuci zajišťovala vysoce organizovaná skupina osob.

      V rámci provádění domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor  a pozemků na několika místech severní Moravy zajistila speciální jednotka celní správy 5 pachatelů (3 občany ČR a 2 Poláky) a  další věcné a listinné důkazy svědčící o této nelegální činnosti.  

      Případ byl předán kompetentním orgánům činným v trestním řízení s návrhem na zahájení stíhání konkrétních osob.

Celní ředitelství má k dispozici  videozáznam z akce kontakt viz níže.

 

     

Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky