CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 06.02.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci nalezli pískovcové náhrobky

     Mohutný žulový náhrobní kříž a další dva kultovní předměty objevili na Děčínsku celníci v posledních dnech při jedné z  kontrol zaměřené na prodej předmětů kulturních hodnot.

     Při obhlídce venkovních prodejních prostor obchodu s použitým zbožím celníci zjistili, že jsou zde nabízeny mezi dalšími předměty určenými k prodeji i dva kusy pískovcových částí náhrobků s nápisem a křížem a žulový hřbitovní kříž, vše starší 50 let. Tyto předměty kulturní hodnoty sakrální a kultovní povahy nabízel obchodník bez patřičného osvědčení k prodeji případně k vývozu.  Celníci zachycené předměty zdokumentovali a postoupili pro věcnou nepříslušnost Ministerstvu kultury ČR k dalšímu šetření.

     Kontroly „severočeských“ celníků v oblasti prodeje a vývozu předmětů kulturní hodnoty, kulturních památek a sbírek muzejní povahy jsou poměrně úspěšné. V loňském roce se podařilo celníkům odhalit v jednom starožitnictví na Českolipsku mohutný téměř 120 cm vysoký dřevěný kříž s Kristem, pocházející  z roku 1800. O rok dříve nalezli u jistého obchodníka se starožitnostmi tři díly kamenného soklu po kříži, který stál původně v katastru obce Kunratice u Cvikova a byl odtud odcizen.

   

Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky