CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.02.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci chrání kulturní hodnoty

     Další předměty kultovní a sakrální povahy objevili celníci na Českolipsku v uplynulých dnech při jedné z  kontrol zaměřené na prodej předmětů kulturních hodnot.

     Českolipští celníci objevili při monitorování internetových stránek nabídku jednoho obchodníka z jejich regionu k výkupu a prodeji výrobků z pískovce. Při osobní návštěvě a obhlídce venkovních prodejních prostor zjistili, že jsou zde nabízeny mezi dalšími kamennými výrobky určenými k prodeji i předměty kulturní hodnoty starší 50 let. Jednalo se o jeden kus kříže z umělého pískovce s německým nápisem, jeden kus pískovcového soklu a čtyři kusy hlavic taktéž z pískovce. Tyto předměty kulturní hodnoty sakrální a kultovní povahy nabízel obchodník bez patřičného osvědčení k prodeji, případně k vývozu. 

     Celníci zachycené předměty zdokumentovali a postoupili pro věcnou nepříslušnost Ministerstvu kultury ČR k dalšímu šetření.
    
     Kontroly „severočeských“ celníků v oblasti prodeje a vývozu předmětů kulturní hodnoty, kulturních památek a sbírek muzejní povahy jsou poměrně úspěšné. Začátkem února objevili celníci na Děčínsku dva kusy pískovcových částí náhrobků s nápisem a mohutný žulový náhrobní kříž. V minulosti odhalili na Českolipsku téměř 120 cm vysoký dřevěný kříž s Kristem pocházející z roku 1800 a tři díly kamenného soklu po kříži, který stál původně v katastru obce Kunratice u Cvikova a byl odtud odcizen. 


 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky