CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 05.07.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Úspěšný zásah chomutovských celníků

     Ve středu 4. 7. 2007 provedli chomutovští celníci na tržnici v katastru obce Hora svatého Šebestiána namátkovou kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Cílem kontrolní  hlídky složené z deseti celníků bylo zjistit, zda skladováním, nabízením nebo prodejem zboží nedochází k porušování práv majitelů ochranných známek či autorských práv a klamání spotřebitele.

     Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 760 ks textilních výrobků, 48 párů obuvi, 78 kusů batohů a opasků označených logy světových výrobců (LACOSTE, ADIDAS, S. OLIVER, PUMA, NIKE, PLAYBOY aj.). Zajímavostí bylo nalezení obuvi opatřené ochrannou známkou Lacoste a zajištění 1.120 ks pirátských kopií na CD a DVD nosičích, mezi nimiž byly i filmové novinky typu Smrtonosná past 4 či SHREK 3. Škoda způsobená dotčeným majitelům práv duševního vlastnictví by v případě prodeje činila 1.556.830 korun.

     Veškeré zajištěné zboží pochází z jednoho stánku, ve kterém celníci zadrželi prodejce, jenž plagiáty nabízel. Ten čelí podezření ze spáchání trestných činů porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, za což mu hrozí odnětí svobody až na pět let.

     Chomutovští celníci jsou v boji proti padělkům úspěšní. Od začátku roku 2007 se jim podařilo zadržet jedenáct prodejců podezřelých z páchání trestné činnosti a zajistit plagiáty, které by poškodily majitele ochranné známky a autorských práv o částku ve výši téměř 12 milionů korun.
     

por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky